Duurzaamheid

Waarom het met waterkracht in Nederland niet zo’n vaart loopt

Gepubliceerd in Vrij Nederland.

Het is niet te zien, niet te horen en nagenoeg altijd beschikbaar: waterkracht zou een mooie aanvullende energiebron zijn in Nederland. Maar kan dat wel in een land waar het water relatief weinig stroomt en turbines ook nog eens moeten opwerken tegen een hele hoop regels en gewoonten?

Horen waterkrachtcentrales niet thuis in landen als Noorwegen, waar het stikt van de watervallen die met angstaanjagende kracht naar beneden komen zetten? Dat klopt. Maar ook in het vlakke Nederland stroomt – onophoudelijk – behoorlijk wat water voorbij. Onze rivieren tellen daarom al een aantal waterkrachtcentrales en op verschillende plekken bestaan plannen voor nieuwe turbines of watermolens.

Toch loopt het nog niet zo’n vaart met de Nederlandse waterstroom.

Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste bereikt het water hier inderdaad geen hoge snelheden of valkrachten. Dat houdt de mogelijke bijdrage van waterkrachtcentrales aan de Nederlandse elektriciteitsvraag beperkt tot zo’n 15.000 huishoudens, berekende onderzoeks- en adviesbureau CE Delft in 2019 in een rapport in opdracht van Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het…

Lees of beluister het hele artikel in Vrij Nederland.