Ondernemers

Katja Keuchenius schrijft in kranten, tijdschriften en op websites over:

Duurzaamheid
Ondernemers
Onderwijs
Ook interessant

 

mail@katjakeuchenius.nl
+31 (0)6 19973945

“Heeft Oatly zijn ziel verkocht? En is dat erg?”
Gepubliceerd in Down to Earth Magazine. Katz Laszlo maakte een podcast over Oatly. Is hun havermelk echt zo goed voor het milieu? En hoe groot kan een bedrijf worden zonder zijn idealen overboord te gooien? “Te kritisch zijn op Oatly leidt af van het gesprek over de zuivelindustrie. Dáár zit
Lees verder
Circulair ondernemen draait niet om verkopen, en juist dat maakt het ingewikkeld
Dit artikel verscheen in dagblad Trouw. Wasmachines, fietsen, kleding; op steeds meer producten kun je tegenwoordig een abonnement nemen, in plaats van ze te kopen. Bedrijven willen zo bijdragen aan een circulaire economie. Maar geld verdienen blijkt nog lastig. Een wasmachine huren? Of een spijkerbroek? Het kan. Er zijn bedrijven
Lees verder
Fotografie Jochem van Grunsven
De comeback van het zeilschip: hoe wind weer belangrijk werd in de scheepvaart
Gepubliceerd in Vrij Nederland. Vrachtvervoer op zeilschepen behoorde tot voor kort tot het verleden. Maar nu wordt wind steeds vaker gebruikt als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Maakt het zeil een comeback? Aan boord van de Tukker is het een constante herrie. Twee mannen laten de vonken van hun
Lees verder
Hoe burgers boeren beter helpen dan de overheid
Gepubliceerd in Vrij Nederland. Ze halen landbouwgrond uit de markt, beginnen samen een Herenboerderij of planten heggen langs boerenakkers. Op allerlei manieren helpen burgers om landbouw natuurvriendelijker te maken. Wat kunnen zij beter dan de overheid of de boer zelf? Dit jaar lieten vier boeren hun land bewerken door stichting
Lees verder
Tweedehands olie kan de kloof naar de chemiereuzen nog lastig overbruggen
Gepubliceerd in Trouw. De kringloop van plastic sluiten, dat wil Infinity Recycling. Het fonds doet dat door kleine producenten van tweedehands olie te koppelen aan grote investeerders en petrochemiereuzen. Van oud plastic kun je weer nieuwe olie maken. Enkele kleine bedrijven doen dit al, maar weten hun tweedehands olie nog
Lees verder
Circulair bouwen: ‘We kijken graag naar wat er al is’
Gepubliceerd in Vrij Nederland. Bouwen met tweedehands bouwmaterialen kán, maar kost wel behoorlijk wat arbeidskracht. Dat hoeft geen probleem te zijn, vinden de architecten van Superuse. Als de overheid maar eens zou helpen met de juiste belastingen. Jochem Kromhout ziet er niet uit als een typische bouwvakker. Met een gele
Lees verder
De Clique maakt van koffiedik, oud brood en sinaasappelschillen lekkere nieuwe producten
Gepubliceerd in Trouw. Als een ondergrondse schimmelnetwerk haalt De Clique organisch afval op en laat dat verwerken tot nieuwe, eetbare producten. ‘Bedrijven zijn erg blij met onze lokale bitterbal.’ Oud brood wordt vers brood. Uit koffiedik komen oesterzwammen. Gemberresten maken gemberlimonade. Sinaasappelschillen vormen de basis van etherische oliën. En verreweg
Lees verder
Heeft circulaire productie in Nederland wel toekomst?
Gepubliceerd in het FD. Een kleine CO2-voetafdruk, innovatie in eigen hand en een aansprekend verhaal. Circulaire productie op eigen bodem is een goede zaak, maar makkelijk is het niet altijd. ‘Vind hier maar eens een producent die 100% voor recycling gaat.’ Circulair fabriceren lijkt voor de meeste bedrijven in Nederland
Lees verder
In vruchtbaar Suriname hapert de voedselproductie
Gepubliceerd in Vork. Suriname kent veel vruchtbare grond, zoet water en heel veel zonuren. Bijna alles schiet als vanzelf de grond uit. Toch blijft de voedselproductie al decennialang achter. Katja Keuchenius ging op onderzoek uit. ‘Een bosje kousenband hier, wat fruit daar.’ In Suriname is groenten verbouwen niet moeilijk. Elke
Lees verder
Dit vruchtensapje kan cacaoboeren extra inkomsten geven
Gepubliceerd in Trouw. Nestlé Nederland betaalde twee journalisten om het lot van de cacaoboeren te onderzoeken. Daar valt dus nog veel te verbeteren, was hun conclusie. Met een frisdrankje uit resten van de cacaovruchten willen zij dat zelf doen. Maar er is veel meer nodig. De vrij onverstoorde ogen van
Lees verder
Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
Gepubliceerd in Down to Earth Magazine. Stadsmoestuinen in Wisconsin werken aan duurzaam eten en aan gelijke kansen voor iedereen. Na 4 jaar Trump staan ze nog fier overeind. “Dit groeit hier voor jou, want jij hoort hier.” Vier jaar geleden bezocht Katja Keuchenius stadslandbouwprojecten in Milwaukee, Wisconsin. Ze beschreef hoe
Lees verder
Duurzaam boeren is niet zo ingewikkeld
Gepubliceerd in het FD. Maurits Tepper startte vijf jaar geleden samen met zijn vrouw een boerderij met blaarkopkoeien voor vlees en melk. Zij boeren in een gesloten kringloop, zonderkunstmest of krachtvoer. Kringloopboeren bouwen samen met hoogintensieve boerenbedrijven volgens Tepper de toekomst van de landbouw. Op leren puntschoenen en in een
Lees verder
Klimaatakkoord in praktijk: de chemische industrie
Gepubliceerd in Down to Earth Magazine. In het Klimaatakkoord (juni 2019) staan meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Wie doet wat? En lukt het om de afspraken na te leven? In een serie lichten we er een paar sectoren uit. Worden er al successen
Lees verder
Autonomie op werk neemt sluipenderwijs af
Gepubliceerd in Slow Management. Bepaalt de organisatie als systeem wat er gebeurt, of heeft het individu zeggenschap? Heb je als vakman of vakvrouw de vrijheid om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van het werk? En laat je baas ruimte voor kritiek?   Tekst: Katja Keuchenius en
Lees verder
Bouwen met groen beton: het wonder van olifantsgras
Gepubliceerd in Trouw. Nederlandse ondernemers maken producten met olifantsgras erin. Die metershoge halmen passen als grondstof goed in de Parijs-afspraken. Maar de regels zijn er nog niet klaar voor. De zoektocht naar nieuwe, circulaire materialen levert soms verrassende samenwerkingen op. Zo gingen in 2016 een boer en een bouwbedrijf met
Lees verder
Klimaatakkoord in praktijk: lokale energieopwekking
Gepubliceerd in Down to Earth Magazine. In het Klimaatakkoord (juni 2019) staan meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Wie doet wat? En lukt het om de afspraken na te leven? In een serie lichten we er een paar sectoren uit. Worden er al successen
Lees verder
Klimaatakkoord in praktijk: de bouw
Gepubliceerd in Down to Earth Magazine. In het Klimaatakkoord (juni 2019) staan meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Wie doet wat? En lukt het om de afspraken na te leven? In een serie lichten we er een paar sectoren uit. Worden er al successen
Lees verder
Beloon hergebruik, belast grondstof en vervuiler’
Gepubliceerd in het FD. Hergebruik in een kringloop kost veel arbeid, merken steeds meer circulaire ondernemers. Ze pleiten daarom voor een fiscale ommekeer, van minder belasting op arbeid naar meer taks op grondstof en vervuiling. ‘Werken met hergebruikt materiaal is nu duurder dan met nieuwe materialen.’ Bouwen met tweedehands kozijnen
Lees verder
Polderdak tegen de piekbui
Wat te doen met overtollig regenwater bij extreme neerslag? Friso Klapwijk bedacht een daktuin met een buffer die water geleidelijk afvoert naar het riool. Zijn Polderdak gaat inmiddels de wereld over. Op een bijeenkomst over regenwater van de gemeente Amsterdam stak Friso Klapwijk een paar jaar geleden brutaal zijn hand
Lees verder
Vijf ethische dilemma’s waar je tegenaan loopt als je een circusschool in Zambia runt
Charlotte Groen runt samen met haar Zambiaanse vriend een sociale circusschool in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Deze vorm van sociaal ondernemen vraagt soms om moeilijke keuzes. Hoe gaan zij daarmee om? ‘Je wordt al snel gezien als een white saviour.’ Op borrels en verjaardagsfeestjes in Nederland heeft Charlotte Groen
Lees verder
Bij dit consultancybedrijf vult iedereen zijn eigen werkweek in
Bedrijven die geen loonslaven in dienst willen, proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Consultant Diederick Vos (34) vertelt over zijn nieuwe werkgever Lean Consultancy Group (LCG). ‘Een kennis van een vriend had heel enthousiaste verhalen verteld
Lees verder
Bij dit Nederlandse maakbedrijf zijn geen managers of vaste functies
Veel bedrijven willen geen loonslaven in dienst. Ze proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Sabine Vroemen vertelt over haar nieuwe werkgever Secrid. ‘Het merk Secrid trok mijn aandacht in de schoenenwinkel waar ik werkte, als bijbaantje
Lees verder
Dit doet een spelverdeler bij de gemeente Nijkerk
Veel organisaties proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om op zo’n plek te werken? Spelverdeler Remko de Jong vertelt over zijn nieuwe werkgever gemeente Nijkerk. Bij de gemeente Nijkerk werken 280 mensen, verdeeld over 26 teams. Die zijn zo goed
Lees verder
Dit bedrijf schrapte de meeste managersfuncties. ‘Ik merk er niets meer van’
Hoe is het om te werken bij een bedrijf dat nadrukkelijk geen loonslaven in dienst wil, maar de werkvloer juist zo ondernemend mogelijk maakt? Verkoper Marie-Aimée Lamers vertelt over haar werk bij potplantenkwekerij Bunnik Plants. ‘Je moet sociaal zijn en van aanpakken houden.’ ‘Hiervoor werkte ik in een bedrijf in
Lees verder
Met z’n allen de baas: bij dit bedrijf kochten de medewerkers alle aandelen op
Hoe is het om te werken bij een bedrijf dat nadrukkelijk geen loonslaven in dienst wil, maar de werkvloer juist zo ondernemend mogelijk maakt? Consultant Manon Oostrum (29) vertelt over haar werkgever Finext. ‘Ik ben in een warm bad terecht gekomen.’ ‘Op YouTube kwam ik Finext tegen, in een uitzending
Lees verder
Hoe burgers het heft in eigen handen nemen in krimpregio’s
Ondernemende burgers vind je niet alleen in de Randstad. Juist langs de randen van Nederland nemen zij het roer over. ‘Allerlei gemeenten en zelfs een Japanse delegatie komen kijken hoe wij het hier organiseren.’ Er zit geen spoortje verveling of spot in het aanbod van de tiener: ‘Wil jij ook
Lees verder
Zelfsturende teams in de praktijk: ‘Het geeft heel veel voldoening’
Hoe is het om te werken bij een bedrijf dat nadrukkelijk geen loonslaven in dienst wil, maar de werkvloer juist zo ondernemend mogelijk maakt? Verpleegkundige Elles Koelink (54) vertelt over haar werkgever Vivium Zorggroep. ‘Het is hier hechter met collega’s.’ ‘De afgelopen negen jaar werkte ik in ziekenhuizen. In het
Lees verder
Floreren zonder baasjes-structuur
Hoe is het om te werken bij een bedrijf dat nadrukkelijk geen loonslaven in dienst wil, maar de werkvloer juist zo ondernemend mogelijk maakt? Bouwkundig projectcoördinator Haito Doest vertelt over haar nieuwe werkgever, gevelbouwer Aldowa. ‘Aldowa kende ik al, omdat ik er van 2005 tot 2007 werkte. Ik ging er
Lees verder
Bewoners aan het roer bij Klooster & Buren
Hoe vul je het gat van wegtrekkende traditionele partijen in krimpgebieden? Met nieuwe organisaties, zoals de coöperatie Klooster & Buren in Noord-Groningen bijvoorbeeld. Anne Hilderink knoopt daar met betrokken bewoners en zzp’ers de in het slop geraakte zorg, woningen, recreatie, dagbesteding en groenverzorging aan elkaar. In een klassiek zorgcentrum uit
Lees verder
Ik ben niet meer bang om op mijn bek te gaan
Hoe is het om te werken bij een bedrijf dat nadrukkelijk geen loonslaven in dienst wil, maar de werkvloer juist zo ondernemend mogelijk maakt? Recruiter Rob Loose vertelt over zijn nieuwe werkgever, culinair dienstverlener Hutten. ‘Voor een recruitmentbureau waar ik hiervoor werkte was ik al eens langsgeweest bij Hutten. Hun
Lees verder
Zambia schakelt om: van koper naar tomaten
Dominic Chisulo (26) wisselde op WhatsApp laatst foto’s uit met een vriend. Trots lieten ze elkaar hun tomatenplanten zien; die van zijn vriend stonden er nog mooier bij dan die van hemzelf. Volgend jaar wil Chisulo betere zaden planten in zijn achtertuin in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Hij woont
Lees verder
Van gemoedelijk naar lean
Toen Robin Baks als nieuwe directeur van de NKBV zijn 22 personeelsleden vertelde dat hij de boel wilde omgooien, was niet meteen iedereen enthousiast. Neem de financiële man die al ruim dertig jaar bij NKBV werkte en meerdere directeuren voorbij had zien komen. Hij luisterde achterovergeleund toe, armen over elkaar,
Lees verder
Software laat medewerkers samen een mening vormen
In de film Twelve Angry Men uit 1957 beslist een jury van twaalf mannen over het lot van een 18-jarige die ervan wordt verdacht zijn vader te hebben vermoord. Elf juryleden willen de jongen meteen schuldig verklaren. Een gevaarlijke situatie, weet Astrid Homan. ‘Als een groep het over een onderwerp
Lees verder
In Zambia vind je zo een gat in de markt
In Zambia zijn veel sectoren voor Nederlandse begrippen nog onderontwikkeld. Dat biedt enorme kansen en al even grote frustraties.“Alles gaat hier meer op de bonnefooi. Dat ligt mij wel.” Een eigen bedrijfje opstarten en binnen een jaar een paar miljoen omzetten. Dirk Pieter Idzenga (41) deed het niet zelf, maar
Lees verder
Beter organiseren dankzij ICT
In Sillicon Valley voorspelden de hippie-techneuten in de jaren zeventig al veel mooie gevolgen van toekomstige technologische hoogstandjes. Internet beloofde meer democratie. Online had de gevestigde orde het immers niet meer voor het zeggen. Er kwam zichtbaarheid en ‘stemrecht’ voor elk individu, niet alleen voor mensen die een podium kregen
Lees verder
Gezellig bij elkaar op schoot op de Zuidas
Bedrijven lijken zich soms het liefst allemaal naast elkaar te vestigen. Overal ter wereld verzamelen ze zich in steed vollere zakencentra. Is fysieke nabijheid anno 2017 dan nog steeds zo belangrijk? ABN AMRO was een van de eerste die zich twintig jaar geleden op de toen nog lege zandvlakte van
Lees verder
Zo stel je een waardevol prijsbeleid op
Hoe bepaal je de prijs van je producten? Value-based pricing is het mantra, vertellen pricing-experts Omar Mohout en Hermann Simon. Bedrijven moeten zo snel mogelijk vaststellen wat zij waard zijn voor hun klanten. Professor Entrepreneurship Omar Mohout spreekt veel creatieve mensen en innovatieve start-ups. Ze vertellen hem honderduit over wat
Lees verder
Huur je huis vol
Na de deeleconomie is nu de huureconomie in opkomst. Bedrijven bieden abonnementen aan op nieuwe wasmachines, fietsen of koptelefoons. Wie doen dat? En waarom? Het lijkt op afbetalen, maar het is iets anders. Voor een lease- of huurproduct betaal je per maand zonder dat je ooit eigenaar wordt. Dat is
Lees verder
Stadslandbouw als banenplan met Growing Power
Ex-basketballer Will Allen wil met zijn stadsboerderij Growing Power vooral banen scheppen. Voor de komende tien jaar stippelt hij nu een plan uit om stadslandbouw op te schalen tot een serieuze industrie. Wie het wil hebben over voedselhelden, moet in Amerika zijn. Een maand voor de verkiezingen, begin oktober, verwelkomde
Lees verder
Deze kringloopboeren helpen kansarmen aan een baan
Jos Hakkennes (53) tilt een vlot vol paarse basilicum uit het water en bekijkt de slierten wortels die eronder hangen. “Af en toe komt er wel eens een slakje mee”, zegt hij. Ongedierte moet hij met de hand verwijderen, want bestrijdingsmiddelen komen niet voor in zijn sociale onderneming Duurzame Kost.
Lees verder
Sport eXperience, Startup met verenigingsroots
Is Sport eXperience nou een startup of een vereniging? Allebei, vindt initiatiefnemer Arno Hermans. Een betaald ledenmodel is slechts een van de opties voor de netwerkbouwer en accelerator voor innovatie. Het lijkt misschien een vergezochte combinatie: sport en technologie. Maar volgens Arno Hermans ontkomen we er niet meer aan. “Kijk
Lees verder
Fromanteel, vanaf de eerste schets
Horlogefanaten Martijn van Hassel (37) en Alfredo Silva (37) misten kwaliteitsuurwerken voor starters. Samen met Zwitserse ateliers bouwden ze een luxe én betaalbaar horlogemerk: Fromanteel. Tijdens hun studentenbaan bij drankenmerk Red Bull hadden ze allebei al een voorliefde voor haute horlogerie. Silva verzamelde de gekste (nep)exemplaren van over de hele
Lees verder
Ondernemen zonder poen
Ondernemen is nog nooit zo goedkoop geweest. Maar hoe ver kun je komen zonder poen? Sprout verzamelde vrekkentips: over vragen, delen en het betere bootstrappen. Groei hoeft geen extra geld te kosten, vindt PETER ROS (50). “Ondernemen was nog nooit zo goedkoop.” Nu iedereen met elkaar in verbinding staat en
Lees verder
Burton, vanaf de eerste schets
Recyclen en innoveren doen de broers Iwan (47) en Dimitri (49) Göbel al zolang ze zich kunnen herinneren. Ze bouwden op het onderstel van een oude eend een energiezuinige sportwagen: Burton. Als kleine jochies spanden de Göbels een geit voor hun bolderkar en toverden ze hun oude kinderwagen om tot
Lees verder
10 trends volgens ‘youth whisperer’ Tina Wells
Wie millennials wil aanspreken, luistert goed naar ‘youth whisperer’ Tina Wells. Op de Next Women Innovation Summit onthulde ze de top tien trends van 2016. Wells is CEO van Buzz Marketing Group, een Amerikaans media en communicatie bureau gespecialiseerd in millennials, mamma’s, and multiculturele consumenten. Even voor de duidelijkheid: millennials
Lees verder
Yepp, vanaf de eerste schets
Als ontwerper bij Bobike vond Michel Krechting (63) het kinderstoeltje opnieuw uit. Als eigenaar van het bedrijf GMG, toverde hij het fietszitje om tot lifestyleproduct Yepp. Weg met die zwarte fietsstoeltjes van stalen buizen en zeildoek, dacht Michel Krechting midden jaren tachtig. De industrieel ontwerper klopte aan bij autostoeltjesfabrikant Dremefa
Lees verder
Hoe Gillian Tans elke dag innoveert met Booking.com
Succes ziet er voor iedereen anders uit, denkt Gillian Tans, CEO van Booking.com. Toch heeft ze algemene succestips voor de vrouwelijke ondernemers op de Next Women Innovation Summit. Een paar algemene dingen kan Tans wél alvast over succes zeggen. Succes ziet er niet uit als een lineaire pijl omhoog, maar
Lees verder
Beide benen op de grond
Onderweg naar een Sprout-ondernemer denk ik soms dat ik een gladjanus tegenover me zal krijgen. Iemanddie smartphones maakt in China? Mannen modieus aankleedt? Auto’s verkoopt?! Niet fake Tochvervallen ze nooit inlege verkooppraatjes. De ondernemers die ik spreek zijn misschien een tikkeltje té enthousiast, maar nooit fake.Het is hun leven, ze
Lees verder
Vanaf de eerste schets
In de rubriek Bierviltje voor ondernemersmagazine Sprout, vertel ik hoe iconische producten van Nederlandse ondernemers worden ontworpen voor succes. Wat waren de beslissingen over het ontwerp? Is er iets flink aangepast? Ik sprak bijvoorbeeld: BurtonRecyclen en innoveren doen de broers Iwan (47) en Dimitri (49) Göbel al zolang ze zich
Lees verder
Deze ondernemers vernieuwen de winkelstraat
De ondernemers achter Leapp, WAAR en Suitable geloven niet dat webshops het einde betekenen van de winkelstraat. Sterker nog: ze openden de afgelopen jaren tientallen winkels en groeien in behoorlijk tempo door. “Mensen zullen altijd in stadscentra blijven komen.” Natuurlijk ziet ondernemer Rogier van Camp (37) hoeveel winkels er omvallen.
Lees verder
Fairphone, vanaf de eerste schets
Bas van Abel wilde aandacht voor de problemen in de productieketen van mobieltjes. Dat bleek het beste te doen met een eigen product: de Fairphone. Hoe worden smartphones gemaakt? Met financiering van Stichting Doen ging Bas van Abel (38) in 2010 op onderzoek uit: hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de
Lees verder
Onze markt ligt in het buitenland
Bij de Dutch Games Association staat internationalisering hoog op de agenda. “Het gaat allemaal om connecties”, zegt voorzitter Horst Streck. Horst Streck weet uit ervaring dat de Nederlandse game-industrie niet binnen de landsgrenzen kan blijven. Tien jaar lang runde hij een gamebedrijf, met op het hoogtepunt zestig man personeel. Met
Lees verder
Soopl, vanaf de eerste schets
Mobiele kledingrekken zijn vaak verschrikkelijk instabiel. Arjan Kaan ontwikkelde na jarenlang werken in de modebranche uit pure frustratie de oplossing: de Soopl Fashion Trolley. De behoefte aan een handiger kledingrek ontstond bij Arjan Kaan uit pure gêne. Hij viel als vertegenwoordiger van een kledingmerk letterlijk een winkel binnen met een
Lees verder
Challengers 2015
VelorettiWie: Ferry Zonder (32)Wat: Online fietsenmerkDaagt uit:Sinds: 2012Medewerkers: 2 ‘Cut out the middleman’, dat is de formule waarmee Ferry Zonder de rijwielbranche uitdaagt. Hij wil bewijzen dat je online fietsen kunt verkopen voor een redelijke prijs, met een goede service en hoge kwaliteit. Zonder: “Wij tackelen de Nederlandse rijwielbranche door
Lees verder
Qwic, vanaf de eerste schets
China kende tien jaar geleden al elektrische fietsen, die vooral populair waren bij ouderen. Michiel Hartman (43) en Taco Anema (39) brachten de hippe versie voor jongeren naar Europa: de QWIC. In 2004 fietste Michiel Hartman met vier vrienden 15.000 kilometer van Beiroet naar Beijing. Eenmaal daar werd hij zwetend
Lees verder
Medewerkers blij maken met een Chief Happiness Officer
De CHO van Guidion legt haar oor regelmatig te luisteren bij medewerkers. Niet over werk en obstakels, maar over geluk. Wie op een verjaardag een medewerker van Guidion tegen het lijf loopt, krijgt maar nauwelijks te horen wat zijn werk daar inhoudt. Guidion installeert en onderhoudt huishoudelijke apparatuur, zoals zonnepanelen,
Lees verder
Gratis publiciteit met viaviamarketing
Marketing hoeft niet veel geld te kosten. Via je eigen netwerk van consumenten of bevriende ondernemers, kun je bereik fors vergroten en klanten langer aan je binden. “De toekomst van advertenties?” Sjors Boelaars, chef business to consumer van Moyee Coffee, moet hard lachen. “De advertentie is dood, toch?”, roept hij.
Lees verder
Berg, vanaf de eerste schets
Voor de vijftienjarige Henk van den Berg (45) begon het als zomerbaantje: in zijn overall sleutelde hij op de boerderij skelters in elkaar. Dat groeide uit tot een wereldwijd bedrijf voor buitenspeelgoed: BERG. Henk maakte vanaf zijn twaalfde fietskarretjes en soldeerde zijn eigen zandbakspeelgoedin elkaar. Logisch dat zijn vader in
Lees verder
Ondernemers onder de 25
Je kunt niet jong genoeg beginnen met ondernemen. Maar wie beschikt over genoeg talent en ambitie om het succes af te dwingen? United Wardrobe werd dit jaar door Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van het jaar. Dante van der Heyden (18) en Thomas Schoffelen (18) Wat Scholica, communicatieplatform voor
Lees verder
Qbic, vanaf de eerste schets
Het idee begon letterlijk op een bierviltje: vier palen als eerste schets van een makkelijk te bouwen hotelkamer. Het was het begin van de betaalbare designhotelketen Qbic. Vlakbij zijn shortstayappartementen in Maastricht dronk ondernemer Paul Rinkens (54), eigenaar van de La Bergère Group, negen jaar geleden met zijn team een
Lees verder
Winnen op Google
Willem Overbosch is dagelijks bezig met het slim beantwoorden van algemene vragen over ondernemerschap. Hij kan precies vertellen wat en hoe ondernemers online naar antwoorden zoeken. Hoe voorzie je leden van informatie? Voor brancheverenigingen is het vaak een zware taak. Er komen veel vragen binnen waarop ze niet meteen een
Lees verder
Ballast overboord
Ondernemers zijn veel tijd kwijt aan zaken die ongevraagd hunwerkdag binnendringen: e-mail, protocollen en contracten. Dat kan anders. ‘Mail heeft ons wantrouwend gemaakt.’ Ze bestaan. Ondernemers die geenstappenplannenmaken om lean en efficiëntte worden, maar het liever simpelhouden. Ze stopten met e-mail, steldengeen contracten meer op of voerdeneen vierdaagse werkweek in.
Lees verder
Sunshower, vanaf de eerste schets
De Sunshower, het ideale product voor ijdele miljonairs, wilde de eerste jaren maar niet van de grond komen. Met een flinke pivot maakten Merijn Wegdam (38) en Os car MeijER (37) toch een succesverhaal van hun gouden combi. en douche-zonnebankcombinatie. Hetidee stond in een oud notitieboekje vanMerijn Wegdam, samen met
Lees verder
Secrid, vanaf de eerste schets
René van Geer (53) en Marianne van Sasse van Ysselt (49) hoorden halverwege de jaren negentig veel mensen klagen over al die pasjes in hun portemonnee. Ze gaven hun ontwerpbureau Spirid de opdracht een gave kaarthouder te maken. De plastic Bodycard werd de voorloper van hun nu wereldwijd verkochte Secrid.
Lees verder
Wet van de remmende voorsprong
Het paradoxale principe werd bijna twee eeuwen geleden bedacht en is nog steeds studievoer voor de nieuwste managers in opleiding. Hoe een achterstand een voordeel kan zijn. Voorop lopen lijkt iets om te ambiëren. Wie wil nou niet ooit ergens de beste in worden en dan lekker comfortabel boven aan
Lees verder
Ondernemen in een groeimarkt
Ondernemen in upcoming gebieden levert interessante kansen op. Kun je die zo oogsten of moet je er hard voor aan de bak? En waar loop je tegenaan in upcoming landen? Nederlandse ondernemers in de Filippijnen, Nigeria, Roemenië en Brazilië delen hun ervaringen. Roemenië – Anna Heijker (27) Bedrijf: Pitches &
Lees verder
Van Moof, vanaf de eerste schets
Een designfiets moest het vooral niet worden. En ingewikkelde gadgets hoorden er ook niet bij. Met het motto form follows function en een startinvestering van 25.000 euro ontwierpen broers Taco (36) en Ties (35) Carlier de stadsfiets die al rondrijdt op vier continenten: de Vanmoof. De broers Carlier waren Europees
Lees verder
Grenzeloos geduld
Anno 2014 is het relatief makkelijk om met je business de grens overte gaan, maar het internationale landschap verandert razendsnel,zeker in de ‘onrustige’ wereld waarin we nu leven. Experts leggen deverschuivingen uit, en vier ondernemers delen hun ervaringen. Twaalf procent van de Nederlandse MKB-ers doet direct of indirect zaken met
Lees verder
Is 3D-printen het nieuwe produceren?
Nederlanders 3D-ontwerpen en 3D-printen er op los. Zonder tussenkomst van grote producenten. Is dit het Nieuwe Produceren? Nederlanders houden van 3D printen. Blijkt uit de cijfers. Er bestaat al een Nederlandse 3D-printer en het Nederlandse Shapeways is een van de grootste 3D-print-bedrijven ter wereld. Een andere belangrijke speler is 3D
Lees verder
Ondernemers die de markt uitdagen
De Sprout Challenger50-lijst noemtde vijftig meest uitdagende, innovatieve bedrijven van Nederland. Deze ondernemers zijn vernieuwend, trekken zich niets aan van hoe dingen ‘horen’, nemen risico’s voor lief en proberen marktaandeel af te peuteren van de gevestigde orde. 4Silence Ysbrand Wijnant (44) en Eric de Vries (45) Wat: betonnen elementen die
Lees verder
Pitchtips van pro’s
Succesvolle ondernemers kunnen altijd een ijzersterke pitch houden, of ze nu een klant, investeerder of rechter voor hun neus hebben. We vroegen ervaren challengers naar hun beste pitchtips. Christiaan Solcer (31) en Luuc Elzinga (37), Tiqets Luuc Elzinga houdt zijn publiek bij een pitch het liefst zo klein mogelijk. De
Lees verder
Dopper, vanaf de eerste schets
Merijn Everaarts vond al dat gewapper van vrouwen metwaterflesjes maar een modegril. Bovendien was het milieuonvriendelijk; kondat niet anders, vroeg hij zich af. Na het zien van de documentaire ‘Plasticsoep’ brainstormde hij net zo lang tot hij een duurzaam alternatief had:de Dopper. Om alle Dutch Designers mee te laten denken
Lees verder
Quooker, vanaf de eerste schets
Han Peteri had het in de jaren zeventig eigenlijk opgegeven. Zijn kokendwaterkraan werd enthousiast gebruikt door kennissen, maar geld verdiende de natuurkundige er niet mee. Pas jaren later werd de uitvinding met hulp van zonen Niels en Walter het wereldmerk Quooker. Han Peteri, vader van zes kinderen, zegde in de
Lees verder
De Rotterdamse Kapsalon in Afrika
Hij ziet er een beetje onwennig uit op een wit bord in plaats van in een aluminium bakje. En de Kaapverdische twist aan zijn naam is ook nieuw. Kapsalao is nou eenmaal makkelijker uit te spreken voor de Kaapverdianen. Maar voor de rest is het een rasechte kapsalon. Helemaal overgekomen
Lees verder
Schat, ik word wijnboer!
Altijd al een wijnboerderijtje willen beginnen? Dat kan, en daarvoor hoeft u niet eens naar Frankrijk. Nederlandse wijn is namelijk ook goed voor gouden medailles. Deze drie stellen gingen ervoor. Stelt u zich eens voor: In de lente elke dag naar buiten om de druivenplantjes bij te snoeien, ’s zomers
Lees verder
Stormparaplu, vanaf de eerste schets
Omdat hij die maand al drie paraplus had versleten, besloot Gerwin Hoogendoorn (34), student Industrieel Ontwerpen in Delft, af te studeren op de oplossing voor alle problemen rond het onding. Hij wilde af van geknakte geraamtes, prikkende uiteindes en vooral van binnenstebuitenklappers. Het resultaat: Senz. Gerwin Hogendoorn tekende de gekste
Lees verder
Klanten gebruiken ‘effe eaziën’ zelfs als werkwoord’
De Chinese gemeenschap kan trots zijn op Shengli en Shunli Huang. Sinds 2004 hebben ze tien vestigingen geopend van hun fastservice-restaurant Eazie. De naam is een mengeling van Europa en Azië. Je eet er snel een gezonde salade, sushi- of wokmaaltijd voor een paar euro. Als studenten hadden ze het
Lees verder
Kennelijk zijn we in Nederland ook nog verrassend’
In sexy outfits openen ze op evenementen honderden oesters. Of ze spuiten macarons, ontkurken champagne, scheppen bolletjes ijs en snijden pata negra. Alles met een leuk praatje, maar niet te veel decolleté; de meisjes van Roderik Kuijpers (37) moeten vooral de vrouwen aanspreken. In het restaurant van zijn ouders, destijds
Lees verder
Hoe wij ons eigen bedrijf overnamen
Zeventig medewerkers van Finext waren het in 2011 zatom te werken voor een beursgenoteerd bedrijf. Ze besloten daarom gezamenlijk hun eigen financiële consultancybureau over te kopen. Drie van de eigenaren, Wim Heuvelman, Danielle Gruijs en Thijs Vijverberg, vertellen hoe je een bedrijf met zeventig ondernemers runt. CVBedrijf: FinextWat: financieel consultancybureau.
Lees verder
We gingen ondernemen na een blind date’
Alette Zeijlstra (42) en Nathalie Mangnus (40) waren vijf jaar geleden nog onbekenden voor elkaar. Een vriendin stelde een ontmoeting voor toen ze hoorde dat Zeijlstra en Mangnus allebei wilden gaan ondernemen. Het werd een blind date in een Amsterdamse kroeg, waar de dertigers bij elkaar op sollicitatie gingen. Ze
Lees verder
Losse takjes peterselie en meeneemrecepten
Bij Bilder & De Clercq, inderdaad op de hoek van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat, lopen de mensen met een boodschappenmandje langs houten tafels. Onder grote foto’s van gerechten liggen de ingrediënten bij elkaar, zoveel mogelijk onverpakt en voor één of twee personen. Manden vol citroenen, losse takjes peterselie,
Lees verder
Op het puin bloeit iets moois
In de Vijzelstraat en op de Vijzelgracht vestigen zich steeds meer jonge ondernemers. In de panden die zijn verlaten door oudere collega’s op de vlucht voor de Noord/Zuidlijn. Er is weer leven in de ondernemersbrouwerij van de Vijzelstraat en Vijzelgracht. Terwijl de bouwput nog open ligt en de gemeente nog
Lees verder
Eindhoven behoudt z’n Philipsdorp
In 2006 stond het nog op de nominatie om gesloopt te worden, nu krijgt het honderd jaar oude Philipsdorp een flinke opknapbeurt. Na de renovatie kan het Eindhovense wijkje nog minstens veertig jaar vooruit. Gloeilampenfabriek Philips was in 1910 met 2000 werknemers de grootste werkgever van Nederland. In thuishaven Eindhoven
Lees verder