DuurzaamheidOndernemers

Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine.

Stadsmoestuinen in Wisconsin werken aan duurzaam eten en aan gelijke kansen voor iedereen. Na 4 jaar Trump staan ze nog fier overeind. “Dit groeit hier voor jou, want jij hoort hier.”

Vier jaar geleden bezocht Katja Keuchenius stadslandbouwprojecten in Milwaukee, Wisconsin. Ze beschreef hoe verschillende moestuinen middenin de stad de bewoners willen voorzien van gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel. Projecten die tegelijkertijd sociale gelijkheid willen bevorderen. Dat is geen makkelijke opgave in Milwaukee, het meest gesegregeerde stedelijke gebied van de Verenigde Staten.

Het was Wisconsin dat Trump in 2016 als een van de swing states – naast Pennsylvania en Michigan – met een minieme marge het presidentschap bezorgde. Sinds 1984 had de staat niet meer voor een Republikeinse kandidaat gekozen. Inmiddels heeft Biden, alweer met een minimaal verschil, Wisconsin terug het Democratische kamp ingetrokken. Hoe vergaat het de stadstuinen in Milwaukee na 4 jaar Trump?

Voedselwoestijn
Milwaukee is overduidelijk een Amerikaanse stad. Het centrum wordt hier – anders dan in de meeste Europese steden – niet bewoond door oud geld en expats, maar vooral door minder welgestelde burgers. De bewoners, vaak Afro-Amerikanen, krijgen stelselmatig minder kansen dan de mensen uit de suburbs. Halverwege de vorige eeuw konden mensen er bijvoorbeeld vaak niet eens een hypotheek afsluiten (het zogenaamde ‘red lining’). Vandaag de dag zijn er in een wijk als Harambee maar moeilijk groenten te vinden. Tussen de woningblokken vind je wel wat kleine winkels, maar die verkopen nauwelijks verse waren. Harambee is een zogeheten voedselwoestijn, een bekend verschijnsel in meer Amerikaanse binnensteden. Bewoners moeten voor vers voedsel ruim 1,6 kilometer reizen, vaak met de bus. Grote supermarkten zijn immers uitgevonden voor de rijke buitenwijken; voor mensen met een auto.

Gelukkig kent Harambee ook voedseloases. Een ervan is de stadsboerderij van Victory Garden Initiative (VGI), een collectieve moestuin ter grootte van een voetbalveld. De organisatie – vernoemd naar de moestuinen die werden aangelegd om voedseltekorten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog op te vangen – probeert zoveel mogelijk vers voedsel in de wijk te verspreiden.

Lees het hele artikel in Down to Earth Magazine.