Duurzaamheid

Fairphone breidt uit – met alle ethische dilemma’s van dien

De duurzame telefoonmaker Fairphone breidt uit en krijgt een nieuwe directeur. Past die schaalvergroting bij de oorspronkelijke idealen? ‘Je staat op een podium, dat helpt om ethische beslissingen te nemen.’

Eigenlijk, zegt designer Bas van Abel, is hij blij dat hij met Fairphone zo ver is gekomen. Hij zit zoals altijd net niet glad geschoren aan tafel in het Amsterdamse hoofdkantoor van Fairphone. “Ik ben iemand die dingen vooral begint, maar dan al snel weer doorgaat naar het volgende”, vertelt hij en begint over een kraantje in zijn wc waar al jaren geen water uit komt. Zijn compagnon Eva Gouwens, in een kleurig jurkje, kijkt hoofdschuddend toe en lacht. “Is dát het beste voorbeeld dat je kunt bedenken voor een verhaal in de krant?”

Het afgelopen jaar werd het duurzame telefoonbedrijf Fairphone gerund door dit duo. Van Abel, die het bedrijf in 2013 oprichtte, liet Gouwens zien hoe hij bouwt aan een ‘eerlijke’ telefoon. Dat betekent: gemaakt van materialen uit conflictvrije mijnen en door Chinese fabrikanten die hun werknemers goed behandelen. Maar een ‘eerlijke’ telefoon gaat ook langer mee, zodat er niet telkens een nieuw toestel hoeft te worden gemaakt. Inmiddels zijn er ruim honderdvijftigduizend Fairphones verkocht.

Lees het hele artikel in Trouw.