Ook interessant

BZK-ambtenaar moet het veld in

Binnenlandse Zaken wil zich openstellen voor ideeën van burgers, externe specialisten en startups. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten ambtenaren anders gaan samenwerken. En daarbij ruimte krijgen van bovenaf.

Beeld je eens de projectleider in die zijn nieuwe team samenstelt via een app. Hij swipet door de profielen van directe collega’s, ambtenaren uit andere departementen of externe specialisten. Hij bekijkt foto’s, tags en korte beschrijvingen. Ziet hij iemand met wie hij denkt dat het klikt en die een goede aanvulling kan zijn, dan swipet hij naar rechts. Geeft het potentiële nieuwe teamlid ook een digitale ‘ja’ tegen het project? Dan rolt er een match uit. Binnen enkele uren kan de projectleider zo al een conceptteam bij elkaar hebben.

Nieuwe standaard
Het klinkt misschien als een verre toekomstfantasie, maar het gebeurt al op verschillende departementen. Met hulp en training van buitenaf experimenteert het rijk met allerlei nieuwe vormen van samenwerken. Zo willen ministeries meer openstaan voor ideeën van buitenaf. ‘De open overheid komt steeds meer midden in de maatschappij te staan’, schrijft Binnenlandse Zaken (BZK) in het strategisch personeelsbeleid rijk 2025. Om dat voor elkaar te krijgen moeten andere samenwerkingsvormen ‘de nieuwe standaard’ worden, zoals policy labs, binnens­kamerse startups en samenwerking met burgers en externe specialisten.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur.