Duurzaamheid

10 x een betere wereld

Nog geen goede voornemens voor 2018? Maak dan dit jaar de wereld een klein stukje schoner, gezelliger en duurzamer. Dat kan zonder heel veel moeite. Journalist Katja Keuchenius heeft tien suggesties.

1 Ga op vakantie over land
Veel betrokken wereld­burgers die zo duurzaam mogelijk leven, willen één gewoonte ­liever niet opgeven: vliegen. Toch ­verbleken bijna al je ‘duurzame’ ­inspanningen als je weer eens in het vliegtuig stapt. Vliegend leg je al snel grote afstanden af en dat gebeurt op een verschrikkelijk lucht ­vervuilende manier. Voor afstanden van boven de vierhonderd kilometer is vliegen drie keer slechter dan de trein. Kortere afstanden zijn per vliegtuig zelfs zes keer ­vervuilender, hoorde ik van een Lector Duurzaam ­Vervoer. Deze zomer ging ik toevallig drie keer over land op vakantie. Ik voer naar Terschelling, ik reed met de auto naar Roemenië en ik ­fietste naar de Gentse feesten. Zo ontdekte ik dat er dichtbij veel moois te beleven valt. Het is bovendien prettig om in een langzamer tempo te reizen: je ziet het landschap en de mensen om je heen veranderen. Ook voor korte afstanden geldt: laat de auto als het even kan staan. Je eigen omgeving wordt een stuk mooier als je niet achter het stuur kruipt, maar fietst, wandelt of de bus pakt.

3 Koester je positieve voetafdruk
Je ecologische voetafdruk bijhouden werkt vaak demotiverend. Bij alles wat je doet raakt er wel iets beschadigd. Met 500 dagen ademhalen stoot je zo een ton CO2 uit. Ik stel daarom voor: kijk naar de positieve invloed die je hebt. Waar gaat je geld en aandacht naartoe? Dat gaat namelijk niet ­onopgemerkt. Als je bijvoorbeeld iets biologisch koopt in de supermarkt, zal de omzet van de supermarkt en de biologische boer groeien. Ik word elke keer heel blij als ik van sociale ondernemers hoor wat voor moois zij maken. Denk aan een wasmiddel van ­Nepalese vruchtenschillen, duurzame kleding gemaakt in Nederland of schoenen en brillen waarvan er bij elke aankoop ook een paar – of een oogcontrole – wordt weggegeven aan iemand in een ontwikkelingsland. Het voelt goed om je geld uit te geven aan dit soort bedrijven. Er zijn websites waar je de sociale ondernemers gemakkelijk kunt vinden, zoals watisgoed.nl, klooker.nl en socialenterprise.nl.

6 Stress niet te veel
Vergis je niet: je stress gaat niet onopgemerkt aan anderen voorbij. Bewust en onbewust jaag je ook de mensen in je omgeving op. Maar stress is vooral ­vervelend voor jezelf. Toen ik laatst de pont ­miste, vroeg ik me af waarom ik ‘wachten’ eigenlijk erg vond. Je kunt ook genieten van dat moment. Even stilstaan en om je heen kijken: we zouden bijna ­vergeten hoe prettig dat is. Grote kans dat je glimlacht om iets wat je ziet en zo weer anderen aansteekt met je goede humeur. Geïrriteerd staan ‘wachten’ is misschien wel net zo onzinnig als tobben over de toekomst. Een Indische goeroe geeft daar in een YouTube-filmpje een geweldige uitleg over. Is er een probleem waar je niets aan kunt doen? Waarom maak je je dan druk? Then why worry? En is er een probleem waar je wel iets aan kunt doen: then why worry?

Lees het hele artikel in Radar+.