Duurzaamheid

Mierenzuur en achtjes in de wind

Er zijn veel meer manieren om schone energie op te wekken dan zonnepanelen en windmolens alleen. Deze Nederlandse ondernemers zetten hun kaarten in op echt alternatieve technieken. Wat dacht je van brandnetels? Of zwaartekracht?

De echte verrassende ideeën bevinden zich in de rafelranden van de energiesector. Vier Nederlandse ondernemers mikken op zweefvliegtuigen, mierenzuur, het bij elkaar gooien van zoet en zout water en zelfs een combinatie van zwaartekracht en ‘piezo’, dat we kennen uit de druktoetsjes van onze afstandsbediening.
Hoe realistisch zijn hun plannen om te energiesector te betreden? We vragen het Gert Jan Kramer, hoogleraar Sustainable Energy aan de Universiteit van Utrecht. Toen hij tot vorig jaar bij de afdeling Technology Assessment van Shell werkte, zag hij veel alternatieve ideeën voorbij komen, waaronder ook de zoet en zout water combinatie en zweefvliegtuigen. Hoe serieus hij die nam? “Het duurt lang voordat in de energiewereld een nieuwe technologie serieus mee gaat tellen”, zegt Kramer. “Maar het is wel belangrijk om open te staan voor wat zich aan de horizon afspeelt.”

Potentieel
Mogelijke nieuwe energiebronnen beoordeelt Kramer op hun wereldwijde potentieel. De zon heeft daarvan veruit het meeste. Die stuurt indirect zelfs alle andere bronnen aan. Zo ook de tweede hernieuwbare bron die de mens omzet in elektriciteit: wind. Zon en wind zullen het overgrote deel van onze toekomstige energie gaan leveren, denken veel energieprofessionals.

Lees het hele artikel met portretten van REDstack, Hydrizine Company, Ampyx power en Gravity Energy in Juist Magazinehier.