Ook interessant

Podcast Plastic Schoonheid

Deze podcast verscheen bij NPO DOCS en is nog altijd te beluisteren.

Verandert de opkomst van cosmetische ingrepen de manier waarop we naar onszelf en naar elkaar kijken? Katja Keuchenius onderzoekt hoe de maakbaarheid van het lichaam ons gevoel voor esthetiek beïnvloedt. Zien we er straks allemaal hetzelfde uit?

Steeds meer mensen laten aan hun uiterlijk sleutelen. Niet alleen thuis, met make-up, maar ook in een kliniek, met soms ingrijpende of pijnlijke ingrepen. Voor deze radiodocumentaire verdiepte programmamaker Katja Keuchenius zich in de groeiende industrie van botox, fillers, ooglidcorrecties en borstoperaties. Zij wil weten waarom mensen hiervoor kiezen en waarheen deze trend ons leidt.

De verhalen zijn soms angstaanjagend. Zo vertelt Tessa:

“ik ben door die laser behandeld en heel erg verbrand (…) Dus de littekens die je ziet naast mijn neus, op mijn wang en hierboven mijn oog, dat is letselschade. Ja, dat heeft wel wat revalidatie gekost en zeker natuurlijk de nasleep van, hoe heeft zo’n fout kunnen ontstaan?”

Maar ze ontmoet ook mensen die enorm veel profijt hebben gehad van de ingreep die ze hebben ondergaan. Roos (niet haar echte naam) onderging op haar 29e een ooglidcorrectie en het was een verschil van dag en nacht:

Ik had ook erg veel hoofdpijn en migraines. En daarvoor heeft het echt, kan ik nu eerlijk zeggen, aanzienlijk geholpen. Ja, extreem.  En ik merkte aan het eind van de dag waren mijn ogen echt ontzettend moe.

En ze kreeg positieve reacties, mensen vonden dat ze er wakker uitzag:

“Die opmerking heb ik wel gekregen van joh, wat zie je er uitgerust uit?  Of joh, zit je lekker in je vel? “

Katja probeert zich te laten overtuigen om cosmetische ingrepen óók normaal te vinden. Maar zelfs Sietske die heel veel gebruik maakte van de cosmetische industrie denkt er niet meer zo makkelijk over als toen ze 20 was.

“…als je constant jezelf laat injecteren met botox, wat toch het meest potente gif is, kun je je natuurlijk wel voorstellen dat je op een gegeven moment wel een soort limiet aan toxiciteit bereikt. Waardoor je ook gewoon klachten kunt ontwikkelen. Net als met die fillers. Mijn immuunsysteem heeft daar heel heftig op gereageerd. Waardoor ik ook wel echt een paar jaar goed ziek ben geweest.”

Luister naar Plastic Schoonheid bij DOCS of in je favoriete podcastapp.