Bij oudere collega’s hebben millennials een beruchte reputatie. Ze kunnen misschien handig werken met sociale media, maar zijn ook verwend en moeilijk te managen. Zijn die waardeoordelen terecht?
Emeritus hoogleraar personeelswetenschappen Rob Vinke vindt van niet. Zijn eigen generatie babyboomers kan het vaak goed vinden met millennials. Vinke: ‘Zij waarderen elkaars eigenwijsheid en hebben elkaar wat te bieden: kennis over sociale media in ruil voor een uitgebreid netwerk dat deuren opent.’ Maar niet alle generaties kijken zo positief naar de al niet meer jongste generatie op de arbeidsmarkt, zegt Vinke. Zijn jarenlange onderzoek naar motivaties op de werkvloer toont duidelijke verschillen tussen generaties. Dat botst soms.
Op de werkvloer vallen millennials vooral op door verwachtingen over hun eigen positie. ‘Thuis leerden zij van hun ouders en grootouders dat ze waanzinnig belangrijk zijn’, zegt Vinke. ‘Als ze op het werk dan gewoon hun kop moeten houden, valt dat bitter tegen.’ Wat niet meehelpt, is dat leidinggevenden vaak denken in – voor millennials betekenisloze – hiërarchische modellen. ‘De millennial staat niet voor niets bekend als de moeilijkst te managen generatie tot nu toe’, zegt Vinke.
Lees het hele artikel in Intermediair.
Foto: State Farm, Flickr