Duurzaamheid

Weggooien? Dat is bijna zielig voor de bloembol

Zet bloembollen die anders als veevoer zouden eindigen in een bak en verkoop die aan bedrijven. Zo willen Frank en Sophie Berbée de verspilling van miljoenen kilo’s bloembollen per jaar in Nederland voorkomen. ‘Niemand maakte zich druk over al die weggegooide bollen.’

Het idee achter BloemenStorm is simpel. Met hun drie jaar oude bedrijfje willen Sophie en Frank Berbée Nederland opfleuren met overgebleven bloembollen. “Weggooien is zonde, dat snapt iedereen”, zegt Frank (43). Hij zit met kortgeknipt blond haar en een spijkerjasje aan zijn keukentafel in Breezand, het dorp waar hij en Sophie allebei al hun leven lang wonen. Midden in een zanderig gebied waar veel bloembollen worden geteeld.

Sophies vader werkte bij een bloembollenexportbedrijf, Franks vader kweekte bollen. Frank: “In de zomer gingen wij niet op vakantie, maar hielpen mijn zussen en ik mee met rooien, pellen en sorteren.” Toen al was hij verbaasd over de verspilling. “Tijdens het rooien moest ik soms van de wagen springen en werd de hele machine stil gezet als er één bolletje naast de kist viel. Maar aan het eind van het seizoen kieperde ik wel kratten met honderden onverkochte bollen weg.”

Lees het hele artikel in Trouw.