In 2006 stond het nog op de nominatie om gesloopt te worden, nu krijgt het honderd jaar oude Philipsdorp een flinke opknapbeurt. Na de renovatie kan het Eindhovense wijkje nog minstens veertig jaar vooruit.
Gloeilampenfabriek Philips was in 1910 met 2000 werknemers de grootste werkgever van Nederland. In thuishaven Eindhoven was een groot woningtekort. Om zijn arbeiders een huis te bieden – en het bedrijf te kunnen laten groeien – zette Philips een eigen woningbouwvereniging op.
Aan de rand van de stad stichtte die een dorp, met een park als centrum, de fabriek om de hoek en alle voorzieningen in de buurt. De arbeiders, voornamelijk afkomstig van het platteland, kregen moderne woningen met een eigen keuken en toilet en een grote moestuin.
Ruim een eeuw later is Philipsdorp een populaire wijk, vlakbij het centrum. ,,We krijgen honderden reacties als er een woning vrijkomt”, zegt Angelique Bellemakers van Woonbedrijf.
Er staan alleen huurwoningen, waarvan de huur met zo’n 300 euro per maand relatief laag ligt. De bewoners zijn vooral jonge
alleenstaanden.
Om de 771 kleine, bakstenen huisjes voor de toekomst te bewaren, krijgen de gevels een opknapbeurt en worden ze geïsoleerd. Als de bewoners ervoor kiezen, verandert ook de indeling van hun huis. Het toilet zit in veel huizen nog ouderwets aan de achterkant.
Het project duurt tien jaar en kost Woonbedrijf 100 miljoen euro.
In 2006 lag er een plan van gemeente en woningbouwvereniging om ongeveer de helft van de wijk te slopen en te vervangen door nieuwbouw.
Bewoners kwamen in actie en wisten sloop te voorkomen. Ook nu hebben zij veel in te brengen. Pas als 70 procent van hen instemt met de renovatie, gaat het project van start. De rest van de wijk kan dan gedwongen worden om mee te werken.
Woonbedrijf verwacht die 70 procent makkelijk te halen. ,,De meeste mensen zijn blij dat we eindelijk iets met de buurt gaan doen”, aldus Bellemakers.
Als de bewoners akkoord gaan, staan hen grote veranderingen te wachten. Tijdens de verbouwing van hun huis verblijven zij drie maanden in een zogeheten wisselwoning.
Eenmaal terug in hun vernieuwde huis is het comfort, maar ook de huurprijs verhoogd. Naar verwachting stijgt de huur van een huis met 50 euro per maand.
De geplande nieuwbouwwoningen worden nu buiten Philipsdorp neergezet. Direct naast de lage, bakstenen huisjes zijn vier bouwkranen bezig het nieuwe Stadionkwartier uit de grond te stampen.
De bebouwing van die nieuwe buurt zal hoger reiken dan het PSV-stadion, dat de wijk haar naam geeft. ,,Philipsdorp wordt echt een kleinduimpje in Eindhoven”, voorziet Angelique Bellemakers.
Foto: Philipsdorp
Gepubliceerd in Trouw