Ondernemers

Bewoners aan het roer bij Klooster & Buren

Hoe vul je het gat van wegtrekkende traditionele partijen in krimpgebieden? Met nieuwe organisaties, zoals de coöperatie Klooster & Buren in Noord-Groningen bijvoorbeeld. Anne Hilderink knoopt daar met betrokken bewoners en zzp’ers de in het slop geraakte zorg, woningen, recreatie, dagbesteding en groenverzorging aan elkaar.

In een klassiek zorgcentrum uit de jaren zeventig in het Groningse Kloosterburen komt een 89-jarige mevrouw met een rollator binnengelopen. “Dag Greet!”, roept Anne Hilderink, oprichter van de hier gevestigde coöperatie Klooster & Buren. Greet Stiekema is een vaste deelnemer van het yogalesje dat straks begint. Al bijna een jaar woont ze met haar man op het terrein van Klooster & Buren en wandelt er zelfstandig rond, ondanks vier operaties aan haar heup. “Drie hier en één daar”, vertelt ze lachend terwijl ze op haar linker- en rechterbeen slaat.

Stiekema schuift aan voor een kopje koffie en vertelt hoe ze hier terecht is gekomen. “Anne heeft me van straat geplukt.” Hilderink lacht en knikt. Ze hebben het over 2016. Stiekema had voor haar moeilijk lopende man van 92 net een traplift aangevraagd en ‘nee’ te horen gekregen, met een niet kloppende uitleg in de schriftelijke afwijzing. “Toen werd ik wel even pissig”, vertelt Stiekema. Maar er was niks meer aan te doen. Hilderink kende de situatie van Stiekema, net als vergelijkbare gevallen in de omgeving. Er werd bezuinigd in de thuiszorg en dat kwam extra hard aan in de Noord-Groningse dorpen. Wegens krimpende bewonersaantallen trokken zorginstellingen zich uit sommige krimpgemeenten zelfs helemaal terug.

Toen Stiekema nog nagrommend vanwege de afgewezen trapliftaanvraag rondwandelde in de buurt, schoot Hilderink haar aan. “Ik wil een coöperatie inrichten en de zorg in eigen handen nemen”, vertelde ze. “Zou jij mee willen denken?” Hilderinks plannen waren het antwoord op een eerder vastgelopen project. Samen met de gemeente, woningcorporaties en zorginstellingen was Hilderink al een paar jaar bezig om de enigszins vergane glorie van het dorp te herstellen.

Lees het volledig artikel opSmallStreamMedia

Foto: Ayda Brinkmann