Duurzaamheid

Stralende stroom voor Afrika

De meeste Afrikaanse huishoudens hoeven zich niet druk te maken over een energietransitie. Ze hadden nog geen elektriciteit en beginnen direct met zonnestroom. De zonnepaneeltjes op afbetaling van Vitalite bieden nieuwe economische kansen.

Jeff Sibanda zit op de bank onder het golfplaten dak van zijn huis en pakt een schoolschriftje. De bladzijden zijn geel verkleurd en hangen slap. ‘Hoeveel klanten ik heb?’ Hij bladert door zijn administratie van namen en adressen. ‘Nu bijna 260.’

Sibanda (zestiger) is boer en sinds kort ook verkoper van zonnepanelen. Hij schenkt een Zambiaans drankje, gemaakt van poedermelk en zelf verbouwde mais, in tinnen mokken. Zoals elke donderdagmiddag heeft hij bezoek van Vitalite, het bedrijf dat de zonnepaneelsystemen verkoopt. Medewerker Frank Chitalima (50) heeft er al een halve werkdag opzitten. Met zijn jeep rijdt hij vanuit hoofdstad Lusaka uren over hobbelwegen om met agenten van Vitalite, zoals Sibanda, zonnepanelen en contant geld uit te wisselen.

Sibanda begon als klant van Vitalite, omdat hij thuis geen stroom had, zoals zo’n 80 procent van de Zambianen. Bij Sibanda hangen nu drie lampen aan houten balken, verbonden met een zonne paneel op het dak. Het paneel is slechts zo groot als een A4’tje – een stuk kleiner dan wat er in Nederland op de daken schittert – want meer stroom hebben Sibanda en zijn vrouw niet nodig. Maar de kamer van hun zoon, een apart gebouwtje op hetzelfde erf, heeft een eigen paneeltje. Vanuit twee boxjes schalt Afrikaanse popmuziek tussen de scharrelende kalkoenen en geiten en het wasgoed. De zoon en zijn vrienden zitten buiten op een stoepje, gebogen over hun smartphones.

Lees het hele artikel hier.