Duurzaamheid

Koel door de zon

Kaapverdie Vale da Custa kreeg een innovatieve, groene energiecentrale met slimme meters en smart grids.

Vale da Custa bestaat uit negentig huizen rond een zandvlakte met geiten, kippen en een tafelvoetbal. Op een stoepje hangen twee tienermeisjes. Wat er zo fijn is aan de nieuwe energiecentrale? Het oudste meisje sluit haar ogen en legt haar hoofd genietend in de nek: “Nu kunnen we eindelijk koude drankjes drinken.”

Een paar jaar geleden hadden tien huizen hier elektriciteit, opgewekt met eigen, kleine dieselgeneratoren. Maar in 2012 werd een veldje achter de huizen volgebouwd met zonnepanelen en drie kleine windmolens. Dat was goedkoper dan een aansluting op het centrale netwerk van het eiland.

Bijna alle huishoudens hebben nu een ijskast, strijkijzer en televisie. Maar de bewoners moeten zuiniger met de energie leren omgaan, zegt Helder Lima van het ministerie van Energie. “Mensen strijken nu vaak ’s avonds met de tv aan. Dat kan beter ’s middags als de zon het felst schijnt.”

Binnenkort laten slimme meters in de huizen de prijs daarom afhangen van de sterkte van de wind en de zon. Zo’n smart grid is wereldwijd nog een noviteit, maar Kaapverdië heeft hoge energieambities. Al een kwart van de elektriciteit is er groen, in 2020 moet dat de helft zijn.

Foto: Eva Roefs

Gepubliceerd in One World