Het idee begon letterlijk op een bierviltje: vier palen als eerste schets van een makkelijk te bouwen hotelkamer. Het was het begin van de betaalbare designhotelketen Qbic.
Vlakbij zijn shortstayappartementen in Maastricht dronk ondernemer Paul Rinkens (54), eigenaar van de La Bergère Group, negen jaar geleden met zijn team een pilsje. Ze vroegen zich af of ze ook huurders met een kleine portemonnee tevreden konden stellen. Wat als in leegstaande kantoren of theaterdecors hotelkamers gebouwd konden worden?
Camperbouwer
Rinkens, gespeend van enige technische kennis, hij volgde de Maastrichtse hotelschool, schetste op een bierviltje vier palen. Er paste een bed en een werkblad in, en er kon een douchecabine aan worden vastgemaakt. Een paar maanden later toverde een technisch tekenaar de schets om tot twee cabines, een Duitse campermateriaalfabriek goot ze voor 8000 euro in kunststof. De eerste exemplaren zette Rinkens neer in één van zijn appartementen in Maastricht en stelde bezoekers vraag: zou jij hier in gaan liggen? Hij verzamelde een jaar lang reacties op een geeltjeswand. Tegen zijn verwachtingen in moedigde iedereen hem aan om door te gaan.
Cubies decor
Vanwege de hoge en instabiele kunststofprijs verving Rinkens de cabines in tweede instantie door aluminiumpalen, zo kon de rest van het interieur er in losse onderdelen gemakkelijk aan worden geklikt. Inmiddels, het is 2007, stond tien procent van de kantoren in het Amsterdamse World Trade Centre leeg. Rinkens verzamelde 1,3 miljoen euro en zette de eerste hotelkamers in elkaar. Omdat de cubies als een soort decor worden opgezet, vormden ze geen risico voor de vloeren van het gebouw.
Qbichotel
Het Amsterdamse Qbichotel met negentig kamers werd een succes en met het motto ‘nooit meer beton gieten of bakstenen stapelen’ vond Rinkens een Engels investeringsbureau bereid om ook een hotel in Londen te financieren. Het werd in 2013 geopend en draaide het eerste jaar 5,5 miljoen euro omzet. De geplande Qbic-keten bestaat over vijf jaar uit tien, en uiteindelijk uit dertig Europese hotels. De uiteindelijke droom is om met simpel in elkaar te zetten sanitair ook vluchtelingen in bijvoorbeeld Syrië te helpen. Rinkens: “Als de bouwwereld maar ziet dat het kan.”
Cubie
Een cubie is een interieurset van een
hotelkamer met een oppervlakte van
minstens achttien vierkante meter.
Iedereen kan die in een bestaand
gebouw in zes uur in elkaar zetten. De
binnenmuren kunnen los op maat
worden besteld en dienen alleen voor
privacy en versiering.
Simpel bouwen
Simpel en modulair bouwen is
goedkoop bouwen, redeneert Rinkens.
Daarom worden de cubies constant
versimpeld. Van de oorspronkelijk
vierhonderd onderdelen zijn er nu
honderdveertig over. De omvang van
het pakket ging van acht naar bijna vijf
vierkante meter.
Flexibel
In Londen blijven hotelgasten
gemiddeld drie tot vier nachten slapen,
in Amsterdam één of twee. Voor de
outfits van gasten bleken de cubies in
London niet genoeg opbergruimte te
hebben. Een jonge ontwerper uit
Amsterdam paste de kasten, die zijn
gemaakt van tuinslangen en planken,
daarop aan.
Tuinslang
De tuinslang is het thema van Qbic.
Behalve delen van kasten en lampen,
zijn ook de elektriciteitsleidingen sinds
kort oprolbaar. Ze worden op een
industrieterrein op maat gemaakt en
kunnen vervolgens onder de arm mee
naar binnen worden genomen. Veertig
procent van de traditionele bouwkosten
gaat volgens Rinkens op aan de
installatie.
Gepubliceerd in Sprout.
Beeld: Autobahn