Bij geluidsoverlast hebben we het vaak over snelwegen of vliegvelden. Het gaat bijna nooit over het tegenovergestelde: stiltegebieden. Die kunnen gezondheidsklachten voorkomen door mensen af en toe aan de drukte te laten ontsnappen. Nu dreigen ze aan verwaarlozing ten onder te gaan.
Is er een stiltegebied bij jou in de buurt? Waarschijnlijk heb je geen idee, zelfs als je er misschien wel eens geweest bent. Wat voor de één expliciet reden is om ergens naartoe te gaan – eindelijk: rust! – wordt door een andere bezoeker niet eens opgemerkt. Althans niet bewust. Regels en zelfs waarschuwingsbordjes om de stilte te bewaken kom je niet zo vaak tegen, dus worden stiltegebieden nogal eens vergeten.
Grootslag West
Neem nu Grootslag West, een poldergebied midden in het oosten van de provincie Noord-Holland. In ongeveer een derde van het stiltegebied is het nog stil: de provinciale weg is steeds drukker geworden en boeren hebben er vrijstelling om geluidsnormen te overschrijden met tractoren en knalmachines om ganzen te verjagen. Ook bezoekers helpen soms niet mee, bootjes met luide muziek varen er dwars doorheen. Veel dagjesmensen in Grootslag West weten zelfs niet eens dat ze in een stiltegebied rondwandelen, omdat de waarschuwingsbordjes vaak zijn weggekaapt. “Die bordjes blijken een collectors item voor studentenhuizen en kroegen”, zegt beleidsadviseur Manja Holst-Touber. Onderzoek wees uit dat van drie Noord-Hollandse stiltegebieden de toekomst wankel leek; het was er al niet meer stil, er was weinig natuur of er kwamen nauwelijks bezoekers op af.
Lees het hele artikel in Down to Earth magazine.