Han Peteri had het in de jaren zeventig eigenlijk opgegeven. Zijn kokendwaterkraan werd enthousiast gebruikt door kennissen, maar geld verdiende de natuurkundige er niet mee. Pas jaren later werd de uitvinding met hulp van zonen Niels en Walter het wereldmerk Quooker.
Han Peteri, vader van zes kinderen, zegde in de jaren zeventig zijn baan op als hoofd Research bij Unilever om aan zijn briljante idee te kunnen werken. Zes jaar lang knutselde Peteri in de kelder aan een kraan voor kokend water. Toen was hij door zijn geld heen en verdween de uitvinding in de ijskast. Zonde, vond zoon Niels.
Tijdens zijn studie rechten ontdekte hij dat hij net als zijn vader graag iets wilde máken. Hij koos de richting intellectueel eigendom en dook samen met zijn vader de kelder weer in. Niels: “Met mijn studententoelage en zijn pensioen hebben we het best lang uitgezongen.”
De kraan maakte in Niels’ handen een enorme revolutie door. Van een koperen prototype waar steeds weer iets anders aan kapot ging, werd de Quooker een roestvrijstalen serieproduct. “Moet je nu eens kijken,” wijst Niels trots om zich heen in het Quooker-pand, waar 150 mensen werken, “het is een hele bedrijfstak geworden.”
Quooker draait inmiddels een omzet van 40 miljoen euro en verkoopt kranen in tien verschillende landen. Een reclamecampagne rond de Fusion-kraan (3-in-1) is momenteel een grote hit en ook het nieuwe zeeppompje doet het goed. “We dachten niet dat we zo’n doodgewoon product nog konden vernieuwen, maar ons pompje is de eerste die je met één hand kunt bedienen”, vertelt Niels triomfantelijk. “We verkopen hem er nu in een kwart van de gevallen bij.”
En is de Quooker duurzaam? “Een waterkoker of fluitketel kookt bijna altijd te veel en te lang en wordt vaak voor de zekerheid nóg maar eens aangezet”, legt Niels uit. “De Quooker heeft daar geen last van. Bij de Quooker Combi, die ook warm water levert, hoef je de kraan bovendien nooit meer te laten lopen voor hij eindelijk op temperatuur komt.”
Heter dan 100 graden
Als je water onder leidingdruk tot
boven de honderd graden brengt,
komt het – eenmaal weer in de
normale atmosfeer – kokend uit
de kraan. Zo krijg je nooit meer
een schuimlaagje op je thee en is
instant soep daadwerkelijk
secondenwerk: de droom van
Peteri bij Unilever.
Evolutie
De Quooker begon als tank, werd
toen een tapje voor op het
aanrecht, hing nog even als geiser
aan de wand en verdween daarna
in het keukenkastje met een
aansluiting op de kraan. Inmiddels
komt uit één kraan zowel koud,
warm als kokend water en kun je
de kop omhoog en naar beneden
schuiven zodat het kokende water
niet boven je kopje alle kanten op
spettert.
Drukken en draaien
Mensen vrezen bij de Quooker
vaak voor hun veiligheid. Bij de
oude modellen kon je de knop van
de kraan er daarom in zijn geheel
afhalen, om te voorkomen dat
dorstige voetbalvriendjes hun mond
onder de Quooker hingen. Bij de
nieuwe kranen moet je eerste één
of twee keer op de draaiknop
drukken voordat je kokend water
krijgt.
Warmte vasthouden
De eerste tank was van koper en
verloor veel warmte. Met het oog
op duurzaamheid werd de Quooker
daarom verstopt in een dikke
schuimlaag. Later kon de tank weer
afslanken, dankzij de isolatie van
een thermosfles. De moderne
varianten zijn gemaakt van
roestvrijstaal: stijlvol en makkelijk
schoon te maken.
Gepubliceerd in Sprout