Ondernemers

Ondernemers onder de 25

Je kunt niet jong genoeg beginnen met ondernemen. Maar wie beschikt over genoeg talent en ambitie om het succes af te dwingen?

United Wardrobe werd dit jaar door Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van het jaar.

Dante van der Heyden (18) en Thomas Schoffelen (18)

Wat Scholica, communicatieplatform voor scholen

Sinds eind 2012, ingeschreven bij de kvk in augustus 2013

Omzet Ruim vijftigduizend euro

“Na een proefwerkweek zat ik een keer gefrustreerd op de fiets naar huis. We kunnen op onze smartphone gedeelde foto’s van klasgenoten meteen zien, dacht ik, maar op school werken we nog met systemen uit 1999! Ik legde het voor aan klasgenoot Thomas, die al een tool had gemaakt om samenvattingen te delen. Samen bouwden we een communicatiesysteem voor docenten en leerlingen op middelbare scholen. Dat deden we vooral thuis in Heerlen en Merkelbeek, we hielden contact via Facebook. Van zeshonderd euro spaargeld betaalden we de servicekosten en een VOF-structuur. Na een presentatie aan onze eigen middelbare school werden we benaderd toen het oude systeem kapot ging. De grootste twijfel was of we wel vertrouwelijk met alle cijfers en absenties zouden omgaan. Voor ons werd het later wel irritant dat we de zondebok werden voor álle technische problemen op school. Inmiddels snappen mensen beter wat we doen, maar iedereen vraagt wel wanneer we in een privéjet naar Ibiza vliegen. Dat we meer verdienen dan onze leeftijdgenoten komt vooral doordat an-dere bedrijven ons platform gebruiken om hun ideeën snel om te zetten in een werkende applicatie. Het uitbouwen op andere scholen hebben we even op een laag pitje gezet, want we zitten midden in onze examens, die we trouwens allebei gaan halen. Ik besteed nu zeventig procent van mijn tijd aan school, Thomas is de helft van de tijd bezig met ondernemen. Dankzij onze jonge leeftijd kunnen we relatief goedkoop werken, maar we horen ook wel eens van klanten dat ze niet met onprofessionele bedrijven in zee gaan. Een jaar later willen ze dan vaak alsnog om tafel, omdat ons concept blijkt te werken. We hebben inderdaad weinig ervaring met crisissituaties, maar op technologisch vlak zijn wij juist verder dan veertig jaar oude bedrijven. Inmiddels hebben we ook een eigen kantoor, waarin we onze krachten kunnen bundelen met veel andere jonge ondernemers. We hebben de afgelopen jaren weinig vrije tijd gehad, maar daar heb ik geen spijt van. Ik heb veel geleerd voor mijn leeftijd en Scholica staat ook mooi op mijn cv. Thomas gaat straks een jaar werken en wil daarna Sociologie studeren, ik ga in Londen Econometrie doen. Dat zijn allebei geen ondernemende studies, maar ondernemen leer je toch het beste in de praktijk en dat willen we er zeker naast blijven doen. Misschien samen. Loondienst is ook een optie, het ligt er maar aan bij welk bedrijf. Als Google ons een baan aanbiedt, zeggen we natuurlijk geen nee.”

Sjuul Berden (23),Thijs Verheul (21) en Joep Dohmen(23)

WatUnited Wardrobe, online marktplaats voor kleding

Sinds oktober 2013

Omzet 12.000 euro per maand

“Als je goede skills in je team hebt, is geen uitdaging te groot, zeggen wij altijd. We hebben de ambitie om dé modemarktplaats van de wereld te worden. Dat idee kreeg ik door mijn zusjes: als de oudste een kledingstuk wegdeed, zaten de jongere erom te springen. Allerlei mensen hebben leuke kledingstukken onderin hun kast, dacht ik. Zou een marktplaats voor hippe mensen dan niet cool zijn? Ik benaderde Thijs omdat ik met hem goed kon samenwerken bij onze studie Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen. Hij is een echte doener, geen intense denker, zoals ik. Over onze leeftijd twijfelden we niet. Ik had ervaring in de financiële administratie en Thijs in de sales, dus voor ons gevoel waren we er klaar voor. De technische kant bleek moeilijker dan we dachten, maar al snel kwam studiegenoot Joep Dohmen erbij, met een netwerk in de ICT. Negatieve reacties op onze leeftijd krijgen we nauwelijks. Mensen verwachten eerder dat het hier vol vrouwen zit. Online ondernemers zijn vaak jong. Je investeert alleen tijd en kunt zonder veel ervaring makkelijk naast je studie beginnen. Nu hebben we ook nog geen vrouw of kinderen, dus niemand zegt dat we ‘s avonds of in het weekend niet door mogen werken. Mensen om ons heen zijn juist enthousiast en willen meehelpen met de promotie. Soms wil ik wel eens met ze ruilen. We geven een groot deel van ons studentenleven op om lang door te werken in een kantoortje waar nauwelijks licht door de ramen komt. Maar we doen het voor iets groters: impact. In Nederland hebben we al iets moois neergezet. We breiden nu uit in Frankrijk en België en willen daarna naar Spanje en Portugal. Zuinig leven van 250 euro per maand is voor ons geen probleem. Loon is niet spannend, de startupscene wel. Ik wil blijven ondernemen tot we de grootste van de wereld zijn, of tot het mislukt, dat kan natuurlijk ook. Als ik failliet ga, mogen ze mijn laptop ophalen. Ik schat dat we nog vijf jaar bezig zijn en denk dat we over tien jaar weer iets anders doen. Ik wil uiteindelijk nog gaan reizen en een master volgen. En misschien is het later ook wel chill om mijn laptop dicht te klappen om vijf uur.”

Esmée Pater (24)

WatJobsome, platform voor het online beoordelen van werkplekken Sinds 2014, live sinds januari 2015

Omzet nog niet bekend. Twaalf betalende en vijftig niet betalende klanten

“Jong? Ik voel me juist oud vergeleken bij al die jonge ondernemers in de lijst. Sommigen zijn al op hun twaalfde begonnen! Daar ben ik jaloers op. Zelf startte ik samen met een vriendin op mijn negentiende Stagerecensie.nl, naast mijn opleiding Journalistiek. Twee jaar later stapte die vriendin op. Dat was niet leuk, maar het is een goede leerschool geweest. Ik weet nu dat je veel op papier moet vastleggen en dat er onnodige emoties om de hoek komen kijken als je zakendoet met vrienden. Stagerecensie.nl bestaat nog steeds en draait quitte, maar dat gebeurt vooral onder leiding van studenten. Mijn ondernemersambities waren ondertussen met me meegegroeid, naar de echte arbeidsmarkt, en ik begon met Jobsome. Ik ben er als enige fulltime mee bezig, maar met programmeurs, designers en investeerders doe je het nooit in je eentje. We willen nu meer mensen aannemen en ik sta open voor een compagnon die me aanvult. Als nu naar mezelf terugkijk op mijn negentiende zie ik vooral het onbevangene. Als jonge ondernemer denk je dat de wereld je speelveld is en zie je meer kansen dan problemen. Maar elke leeftijd komt met voordelen. Ik ben nu zelfverzekerder, rustiger en zakelijker. Voor een groep ga ik niet vanzelf sneller praten en bij een klant ben ik duidelijk over vervolgafspraken en over wie wat op papier zet. Supermarktcaissières vragen me soms nog steeds om legitimatie, maar als ondernemer denken mensen vaak dat ik dertig ben. Negen van de tien keer reageren ze positief op mijn leeftijd en nodigen me op evenementen uit om te praten over ondernemerschap. Ze vinden het stoer dat ik dit doe. Maar de risico’s zijn zonder hypotheek en gezin ook minder groot. Als het misgaat, kan ik altijd nog in een callcenter werken, daar ben ik niet bang voor. Niemand van mijn vrienden is ondernemer, maar ie-dereen is inmiddels aan mijn situatie gewend. Mijn moeder was niet eens meer onder de indruk toen ik laatst in de Elsevier stond. Ik verdien ongeveer evenveel als een hbo-starter. Laatst werd ik gevraagd of ik ermee zou stoppen als er iemand langskwam met een zak geld. Nee, natuurlijk niet! Het ondernemerschap is net een achtbaan. Ik vind het onwijs leuk en ga ermee door zolang het kan. Maar ik ben wel realistisch: één op de tien startups haalt het maar. Ik heb nog wel tien ideeën op de plank liggen. Dat heb ik ook nodig: constant nieuwe uitdagingen.”

Gepubliceerd in Sprout

Beeld: Autobahn