De was een dagje later draaien, omdat het dan op eigen zonne-energie kan. De vaat nog even vies laten, omdat de stroom straks goedkoper is. Of de droger pas ’s nachts aanzetten, omdat je dan nog duurzamer bent dan je buren.
“Wij willen graag weten wanneer mensen bereid zijn om te schuiven met hun energieverbruik”, aldus Joris Knigge van netwerkbeheerder Enexis. Op 12 april begon hij aan een grote proef om daarachter te komen.
Samen met projectontwikkelaar Heja en energieleverancier GreenChoice bouwt Enexis twee nieuwe wijken in de voorsteden van Breda. Elk huis krijgt een zonnepaneel op het dak en een duurzame warmtepomp of -generator.
Op een schermpje aan de muur kunnen bewoners zien wanneer de komende 24 uur gunstige elektriciteit beschikbaar is. Een zogenoemd smart grid, slim netwerk, verbindt de huizen aan elkaar zodat ze overtollige energie kunnen uitwisselen.
Bewoners kunnen op het schermpje hun energievoorkeuren invullen. In welke mate de prijs of juist de bron van de stroom een rol moet spelen en wanneer de was uiterlijk klaar moet zijn.
De slimme apparaten waarmee het schermpje communiceert, gaan met die informatie zelf aan de slag. Ze springen aan als de zon pal op het dak staat of wanneer ’s nachts de stroom goedkoop is.
In 2012 is dit in ruim 300 huishoudens mogelijk in de nieuwe wijken Meulenspie en Easystreet. “Dat is wat anders dan de tientallen duurzame huizen in Hoogkerk (zie kader)”, aldus Knigge.
“Bovendien hebben de bewoners daar niet veel in te brengen wanneer de stroom wordt gebruikt. Bij onze proef is dat anders. De gebruikers worden er juist zoveel mogelijk bij betrokken.”
Dat is in het belang van Enexis zelf. Ze willen weten of en waarom consumenten bereid zijn om hun energieverbruik te spreiden. Dan gaat het er vooral om dagelijkse pieken in stroomverbruik te verlagen, bijvoorbeeld die rond etenstijd.
“Het netwerk dat wij aanleggen moet precies zo groot zijn dat het die pieken aankan. Als we die dus omlaag kunnen brengen, kunnen we een kleiner netwerk aanleggen”
Daarom steekt Enexis zelf een miljoen euro in het project van de wijken Meulenspie en Easystreet in Breda. Het bedrijf stimuleert daarmee op verschillende manieren de bewoners om hun apparaten op andere tijdstippen aan te zetten dan ze gewend zijn.
Enexis is benieuwd wat de meeste invloed heeft: de prijs, de bron of een competitie met de buren. Voor dat laatste is een spel ontworpen. Daarin wordt uitgevochten wie de meest duurzame of flexibele buur is.
De nieuwe bewoners kunnen zelf kiezen of en hoe ze mee willen doen. Ze krijgen een slimme wasmachine, droger of vaatwasser en kunnen in de toekomst wellicht nog meer apparaten kopen die met het schermpje zijn te bedienen.
Zolang Enexis maar te weten krijgt wanneer ze de stekker in het stopcontact steken.
Groningen ging al voor
In Groningen ging ruim een jaar geleden al een energieproef van start in de wijk Hoogkerk. Vijfentwintig huishoudens maken er hun eigen goedkope en duurzame energie en gebruiken deze met ‘slimme’ apparaten zo efficiënt mogelijk. Ze gaan namelijk pas aan als gunstige energie beschikbaar is. Bewoners kunnen hun apparaten ook gewoon direct aanzetten.
Foto: cc
Gepubliceerd in Trouw