Duurzaamheid

Lanxmeer loopt na kwart eeuw nog steeds voorop

Gepubliceerd in Binnenlands Bestuur.

Duurzaam Lanxmeer werd 25 jaar geleden ontwikkeld door de gemeente Culemborg, samen met een stichting. Nog altijd inspireert deze eerste ecologische wijk. Vanuit de hele wereld komen geïnteresseerden kijken. Wat kunnen andere gemeenten van Lanxmeer leren?

Tegenover station Culemborg ligt de wijk Eva-Lanxmeer. Je loopt naar binnen via een wilgenlaantje vol fluitende vogels, langs een ietwat verwilderde rietvlakte. Dit is een helofytenfilter, vertelt een bordje. Langs de wortels van het riet wordt het afvalwater uit de wijk aan de natuur teruggeven, zonder tussenkomst van het riool.

De laan leidt naar verschillende huizenblokken rondom hofjes met houtsnipperpaadjes, fruitbomen, picknicktafels en soms een houtoven of een oude waterpomp. Middenin woont Marleen Kaptein, initiatiefnemer van de wijk. Ze is inmiddels 77 jaar oud en vertelt nog graag over de samenwerking met de gemeente. “Grandioos”, zegt ze met een deftig accent vanachter haar keukentafel.

Lef van de gemeente

De glazen deuren naar haar achtertuin kijken uit op een oude appelboomgaard boven op een waterwingebied van Vitens. Toen het voormalig waterbedrijf Gelderland hier dieper moest gaan pompen, kwamen er 25 jaar geleden 30 hectare van een beschermd gebied vrij om onder voorwaarden op te bouwen. Die voorwaarden bleken goed te matchen met de plannen die Kaptein destijds had voor een ecologische wijk. Een eigen waterhuishouding en energiesysteem zou weinig schade aanrichten en de huizen van houtskeletten op schuimbeton werden niet zwaarder dan de kleilaag die ervoor werd afgegraven.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur.