Onderwijs

Ethiopië heeft eigen techneuten nodig om onze problemen op te lossen

Gepubliceerd in OneWorld.

De 21-jarige Betelhem Dessie helpt haar Ethiopische landgenoten meer IT-vaardigheden te ontwikkelen. Niet alleen goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor die van heel Afrika. ‘Als je niet wordt betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën, kunnen die je pijn doen.’

Je zou het niet meteen denken als je haar bescheiden, zachte stem hoort, maar de 21-jarige Betelhem Dessie uit Ethiopië heeft al veel bereikt. Dat begon allemaal met de computers die in haar vaders elektronicawinkel in de stad Harar, werkeloos stonden te wachten op de volgende eigenaar. Dessie zette er al als jong meisje af en toe een aan en probeerde systeembestanden te verwijderen. Als de computers het dan niet meer deden, bracht zij ze naar de reparateur en keek over zijn schouder mee. Ze stelde vragen over software en gereedschap en leerde al snel zelf computers repareren.

Waarom trokken op die jonge leeftijd juist computers haar aandacht? “Met computers deed toen nog bijna niemand iets. Ik wilde speciaal zijn en ik vond het spannend om nieuwe dingen te proberen.” Nu werkt ze als ontwikkelaar voor verschillende overheidsprogramma’s. Ze reisde de hele wereld over om haar inspirerende verhaal te doen en is inmiddels CEO van een bedrijf dat kinderen en jongeren wegwijs maakt in de techwereld. “Via IT kan iedereen met een laptop en internet zichzelf alles leren en een wereldburger worden.”

Dessie wil zoveel mogelijk jongeren de taal van computers leren spreken. In de lessen die ze kinderen en jongeren geeft, wil Dessie hen vooral leren coderen. Dat levert namelijk ook andere belangrijke vaardigheden op, zoals een groter probleemoplossend vermogen, verschillende perspectieven innemen en kritisch denken. “Je wordt er een betere 21e-eeuwse burger van”, vat ze het samen.

Lees het hele artikel in Oneworld.