Ook interessant

Zuid-Sudan heeft mannen nodig die opkomen voor vrouwenrechten

Gepubliceerd in OneWorld.

Mannen moeten veel meer betrokken worden bij problemen die vrouwen ondervinden, zegt de Zuid-Sudanese Wani Michael. Met zijn campagne Men4Women vraagt hij daar aandacht voor. ‘Mijn landgenoten vinden gendergelijkheid maar een westers concept, dat willen we doorbreken.’

Als de Zuid-Sudanese Wani Michael, voluit Wani Saki Michael Lotiyu, iets is, dan is het wel een betrokken burger. Maar voor zo’n betrokken burger bracht hij maar weinig tijd door in zijn eigen land. Na zijn geboorte in 1989, tijdens de burgeroorlog in Zuid-Sudan, leefde hij het grootste deel van zijn leven in vluchtelingenkampen in Uganda. Sinds 2010 woont hij weer in Zuid-Sudan, en is hij politiek zeer actief.

Wani pleit vooral voor meer politieke betrokkenheid van jongeren, wereldwijd. Vorig jaar vertegenwoordigde hij de jeugd van Zuid-Sudan tijdens de onderhandelingen over het vredesakkoord tussen de regering en de oppositie. Inmiddels is hij als jeugdvertegenwoordiger lid van de Commissie van Aanbevelingen voor de Nationale Grondwet (NCAC).

Behalve voor jongeren zet Wani zich ook in voor vrouwen. Problemen waar vrouwen vaak alleen voor staan, wil hij oplossen door mannen erbij te betrekken. Bijvoorbeeld met de campagne Men4Women, waarmee Wani mannen voorvechters maakt voor vrouwenzaken. Hiervoor betrekt zijn Okay Africa Foundation mannen in gesprekken over bijvoorbeeld menstruatie, strijdt de stichting voor belastingontheffingen op maandverband en deelt de groep maandverband uit op Valentijnsdag.

Lees het hele artikel in Oneworld.