Ook interessant

Tooon geeft verenigde Wajongers een eigen gezicht

Deze week werd Tooon geboren, een vereniging voor jonge mensen met een arbeidshandicap. Tooon zoekt naar een boegbeeld. Algemeen directeur Rob Kars wil de jongeren een eigen gezicht geven.

Vanwaar de naam Tooon?

,,Toon had ook Kees of Saskia kunnen zijn, het gaat ons om personen. Maar dan met iets extra’s: de derde ‘o’. Als werkgever krijg je er met het aannemen van een Wajonger ook iets extra’s bij. Het vraagt extra zorg, maar je bedrijf wordt er ook rijker van.

De drie ‘o’s staan voor ontwikkeling, ondersteuning en overhouden. We ontwikkelen het potentieel van de jongeren, ondersteunen bij het vinden van werk en kijken hoe ze het financieel ook wat overhouden.”

Waarom is Tooon nodig?

,,Zo’n 70.000 arbeidsgehandicapte jongeren van 18 tot 25 jaar komen na school moeilijk aan de bak. Met hun leeftijd onder de 27 hebben zij nauwelijks nog recht op bijstand.

We zien de laatste tijd dat er veel over hen, maar niet met hen wordt gesproken. Tooon wil deze groep een eigen gezicht geven.”

Zijn jongeren zelf ook enthousiast?

,,Er zijn zat jongeren enthousiast. De initiatiefnemers van Tooon, onder meer de CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicapten, red), Platform Verstandelijk Gehandicapten en Platform Geestelijke Gezondheidszorg, weten dat.

Zij hebben samen 30.000 man binnen hun bereik. Die gaan we aanschrijven om lid te worden van Tooon. Zij gaan de vereniging zelf runnen, met behulp van ons enorme netwerk.

We vragen werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties, ouderverenigingen en scholen om aandeelhouder te worden. Zij backen het en de jongeren gaan ermee aan de slag.”

Wat gaan jullie anders doen dan andere belangenorganisaties voor mensen met een beperking?

,,Bestaande organisaties zijn vooral met institutionele belangen bezig. Bij ons gaat het om individuen. We richten ons specifiek op arbeidsgehandicapte jongeren.

Wat zij precies doen, moeten ze zelf beslissen: zij bepalen de agenda. Ik denk dat ze zeggen: ‘Beste minister, wees niet zo dom de activiteiten van het UVW over te hevelen naar de gemeente. Dat wordt één grote zooi.'”

Foto: cc
Gepubliceerd in Trouw