Ook interessant

Tafelberg één van zeven Nieuwe Wonderen?

In 2011 worden wereldwijd zeven Nieuwe Wonderen der Natuur uitgeroepen. Zuid-Afrika dingt mee met de Tafelberg. Niemand minder dan aartsbisschop Desmond Tutu maakte als ambassadeur van de campagne zijn steun openbaar.

Vol energie zet Tutu zich in voor de campagne. Gekleed in een paars gewaad betreedt hij de persconferentie begin mei in Kaapstad als kleinste en meest indrukwekkende figuur van allemaal.

Quasi-ontzet kijkt hij naar de tientallen fotografen om zich heen: ‘Het gaat om de berg, niet om mij!’.

Maar even later steekt hij met swingend bovenlijf om en om zijn armen in de lucht om zich met een grote grijns te laten fotograferen. Hij is vastbesloten om de komende maanden genoeg stemmen te verzamelen voor de ‘nationale schat’.

De openlijke steunbetuiging van de beroemde aartsbisschop lijkt goed aan te sluiten op het doel van de campagne, opgezet door de New7Wonders Foundation in Zürich. De organisatie wil met de wedstrijd aandacht vragen voor de natuur.

Maar liefst 440 locaties meldden zich aan. Inmiddels staat de Tafelberg tussen 28 finalisten, naast ondermeer de Great Barrier Reef en de Grand Canyon.

‘We zijn al ver gekomen en dat betekent iets’, aldus Tutu. ‘Ik denk dat we meer dan een goede kans maken.’ Hij vindt dat de Tafelberg een plek op de lijst verdient.

‘Het is een baken van hoop’, legt hij uit. ‘Gevangenen op Robbeneiland keken naar de iconische vorm en dachten: op een dag lopen wij daar als vrije mensen.’ Met deze campagne kunnen we laten zien dat we trotse Zuid-Afrikanen zijn!’

Op 11 november 2011 worden de uiteindelijke zeven bekend gemaakt. Zuid-Afrika hoopt met het WK extra internationale aandacht te krijgen voor de Tafelberg. De grootste uitdaging lijkt echter om de Zuid-Afrikanen zelf enthousiast te krijgen. Tot nu toe is zo’n 98% van de stemmen afkomstig uit het buitenland.

Gepubliceerd op ZuidAfrika.nl