Ook interessant

Geluk is op je rug in een bootje liggen

Twan Huys, tv-presentator van ‘Nova’, spreekt vanavond in een interview aan de Vrije Universiteit in Amsterdam over het begrip ‘geluk’ volgens de achttiende-eeuwse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Volgens Huys was Rousseau ‘een briljante gek, die de mooiste definitie van geluk schreef’.

Waar komt uw belangstelling voor Rousseau vandaan?
“In een artikel in de New York Times las ik een paar jaar geleden voor het eerst over Rousseau. Zijn definitie van geluk maakte op mij zo’n indruk dat ik zijn boek ‘Overpeinzingen van een eenzame wandelaar’ en ander werk ben gaan lezen.

Het inspireerde me tot het schrijven van mijn boek ‘Over Geluk’. Daarvoor reisde ik met mijn vrouw en twee kinderen ook naar het eiland St. Petersinsel in het Meer van Biel in Zwitserland, waar Rousseau naar eigen zeggen het gelukkigst was.”

Wat is geluk volgens Rousseau?
“Het komt er op neer dat je los van het verleden en zonder rol voor de toekomst helemaal in jezelf gekeerd bent. Rousseau beleefde dit toen hij op zijn rug in een roeiboot ronddobberde op het Meer van Biel.

Het ging toen niet goed met hem. Hij had ruzie, onder andere met Voltaire. Maar daar, ver weg van iedereen, bereikte hij tóch ultiem geluk. Dat gevoel kwam in momenten. Dat herken ik, ik geloof ook niet in permanent geluk.”

Geluk beleef je dus los van anderen?
“Voor zo’n geluksmoment van Rousseau moet je inderdaad los van de dagelijkse beslommeringen staan. Hij vond dat in zijn tijd al lastig, je kon bijvoorbeeld altijd een brief krijgen. Nu, met Twitter en Facebook speelt dat nog veel meer.

Toch beleef ik mijn geluksmomenten wel met anderen. Ik haal geluk uit mijn kinderen, mijn werk en natuurlijk uit de liefde. Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn kinderen, zoals Rousseau deed, stuk voor stuk laat adopteren. Terwijl een van zijn bekendste boeken, ‘Emile’, nota bene over opvoeding gaat. Wat dat betreft was hij gek.”

Hoe was uw verblijf op St. Petersinsel?
“Het begon niet leuk. We hadden de boot gemist, het regende en het was niet zoals we het ons hadden voorgesteld. Maar ik zonderde mij één middag af en bezocht de hotelkamer van Rousseau, nu een museum.

Ik zat in het venster en lag op zijn bed. Toen heb ik toch begrepen wat Rousseau bedoelde. Helemaal in jezelf gekeerd zijn.”

Bent u nog in een roeiboot het meer op gegaan?
“Ik heb het geprobeerd, maar het is me niet gelukt bij het hotel een roeiboot te huren. Maar ik ga zeker nog een keer terug. Er is daar nog veel hetzelfde als in de tijd van Rousseau.

Er staat hetzelfde hotel, met tien kamers. Als die vol zitten, komt er niemand meer het eiland op. Je kunt er altijd alleen zijn, want het eiland is groot genoeg om anderen te ontlopen.”

Foto: ANS

Gepubliceerd in Trouw