Ondernemers

Gezellig bij elkaar op schoot op de Zuidas

Bedrijven lijken zich soms het liefst allemaal naast elkaar te vestigen. Overal ter wereld verzamelen ze zich in steed vollere zakencentra. Is fysieke nabijheid anno 2017 dan nog steeds zo belangrijk?

ABN AMRO was een van de eerste die zich twintig jaar geleden op de toen nog lege zandvlakte van de Zuidas vestigde. De eenzaamheid duurde niet lang. Zoals gepland zijn er inmiddels honderden andere bedrijven samengeklonterd in het Amsterdamse zakencentrum.

Dat heeft veel voordelen, ziet ook ABN AMRO. De bank breidde zijn te krap geworden hoofdkantoor dit jaar uit met het circulair ontworpen paviljoen Circl. In twee restaurants en op het dakterras is iedereen welkom, ook de buren. Zo stimuleert de bank spontane ontmoetingen met andere Zuidasbewoners of bezoekers die interesse hebben in de circulaire economie. Een lange tafel in Circl is omgedoopt tot table d’hôtes, met één vast menu per dag. In het Franse concept deelt iedereen die aanschuift dezelfde tafel en dezelfde maaltijd. “Dat zorgt voor eenheid”, legt Petran van Heel uit. Hij is bouwkundig econoom bij ABN AMRO. “Kort geleden zat ik ineens naast jongens van Arcadis, die ook bezig zijn in de bouw. Dan heb je spontaan een gesprek waar zomaar iets moois uit zou kunnen komen.”

Lees verder over de voordelen van de Zuidas voor Baker McKenzie en de WTC Amsterdam Businessclub in Intermediair.