Ondernemers

Dit doet een spelverdeler bij de gemeente Nijkerk

Veel organisaties proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om op zo’n plek te werken? Spelverdeler Remko de Jong vertelt over zijn nieuwe werkgever gemeente Nijkerk.

Bij de gemeente Nijkerk werken 280 mensen, verdeeld over 26 teams. Die zijn zo goed als allemaal zelfsturend en kennen geen managers. Drie teamcoaches helpen de teams met hun teamontwikkeling en zelfsturing. Daarnaast houden drie zogeheten ‘spelverdelers’ zich bezig met de inhoud en met de verbinding tussen de teams, het bestuur en andere verbonden partijen.

‘Het was de functienaam, spelverdeler, in de vacature van gemeente Nijkerk die mij triggerde,’ vertelt Remko de Jong. ‘Ik werkte toen al achttien jaar bij de gemeente Zoetermeer en ik wilde verder kijken. Zelfsturing leek mij interessant. In het sollicitatiegesprek vertelden medewerkers dat ze met een prototype daarvan werkten. Gaandeweg waren ze dat aan het perfectioneren. Dat vond ik leuk. Over het algemeen durven overheden zo’n stap niet aan. Ze willen eerst alles perfect hebben. De insteek van Nijkerk past denk ik beter bij de tijd. In het gesprek vertelden ze ook eerlijk wat er nog niet goed ging. Een glad praatje had me minder aangesproken.’

Lees het hele artikel in Intermediair.