Duurzaamheid

Verstrikt in de verbouwing

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine.

Een oud huis voor niet al teveel geld toch een béétje verduurzamen. Dat was het idee van Katja Keuchenius en haar partner. Maar het liep anders. Met als dieptepunt: een op hol geslagen vloerverwarming tijdens een hittegolf.

Als ik thuis op de bank zit, voel ik het duidelijk. Er stroomt kou vanaf het raam in mijn nek. Onze zelfgeplakte tochtstrips bieden te weinig soelaas. Het is – alweer – tijd om nieuwe bouwprofessionals erbij te halen. Als laatste toefje op een steeds verder uitdijende verduurzaming van ons huis. Die begon anderhalf jaar geleden met het voorzichtige idee om ons nieuw gekochte huis een beetje milieuvriendelijker te maken. Door te isoleren, dachten we, dat was toch de eerste stap?

1. Isolatie

In de zomer van 2018 bellen we met een onafhankelijk energieadviseur, voor 70 euro per gesprek. Isoleren is inderdaad nodig, vertelt hij. Zeker met een woning uit 1932. Het belangrijkst zijn de vloer, de muur en het dak, daarna komt pas het glas. “En als je dan toch bezig bent met de vloer,” tipt hij, “denk dan ook even goed na over vloerverwarming.” Een warme vloer is behalve comfortabel vooral een goede voorbereiding op de toekomst. Zo kun je je huis verwarmen met water op lagere temperaturen dan uit een gasgestookte cv. En doe het vooral vóórdat je bent verhuisd, zegt hij er nog bij. Anders wordt het praktisch onmogelijk. We knikken, noteren en vragen door. Weet de adviseur nog goede aannemers voor ons? Hij zucht: “Aannemers met ervaring in energiebesparing zijn extreem gewild. Partijen waar wij mee werken, zitten nu al tot de zomer van volgend jaar vol.”

2. Vloerverwarming
Zo willen we ineens een vloerverwarming. Liefst onder een vloer van gebruikt hout, zodat er voor ons geen ‘bos gekapt hoeft te worden’, een opmerking uit een interview die maar door mijn hoofd blijft spoken. “Kan dat?”, vragen we verschillende vloerspecialisten. De eerste twee raden het ons af. Hout kan krimpen bij wisselende temperaturen en sloophout is vaak erg dik. “En sta er wel even bij stil dat vloerverwarming minder effect heeft als er een houten vloer overheen ligt.”
Dat verhaal verandert als…

Lees het hele artikel in Down to Earth Magazine.