Duurzaamheid

Ploegen of niet ploegen – dat is de vraag, in Murcia

Het druist in tegen de gewoonte van veel boeren: minder ploegen. Toch denkt de Nederlandse organisatie Commonland er de leegloop van het Zuid-Spaanse platteland mee te kunnen stoppen.

Tussen de amandelbomen van Miguel Ángel Gómez Tenorio (32) groeit wikke en wintergerst tot op kniehoogte. ‘Wat een vruchtbaar land’, zou een landbouwleek denken. ‘Wat een vieze boer’, roddelen plaatselijke boeren in de kroeg. Tenorio zelf beschouwt het vooral als een wetenschappelijk experiment. Hij probeert nieuwe landbouwtechnieken uit op zijn akkers. Hier in het hooggelegen achterland van Murcia groeit tussen de kilometers-lange rijen amandelbomen meestal zo weinig mogelijk. Boeren ploegen hun land tussen de bomen meerdere keren per jaar om, zodat er niets onbedoelds omhoog schiet. Dat ziet er netjes uit en zo komen al het water en alle voedingsstoffen ten goede aan de amandelbomen.

Bewoond door micro-organismen

Tenorio onderzoekt nu met meetapparatuur of hij die conventionele landbouw wel zo ‘netjes’ vindt. Al dat ploegen doet de bodem vooral kwaad, vermoedt hij.

Lees het hele artikel in Trouw.