Duurzaamheid

Nooit meer lege bestelbusjes op de weg

De wereld vergroenen kan met een website en vanaf een zoldertje. Dat bewijzen Derk van der Have (26) en Wisse Koedam (26), de bedenkers van Brenger. Daarmee besparen ze dit jaar 270.000 kilo CO2-uitstoot, hebben ze berekend.

Het bedrijfje van Van der Have en Koedam zit verstopt, boven in een Amsterdams bedrijfsverzamelgebouw. De houten werkruimte is zo klein, dat je het handjevol werknemers van Brenger kan horen ademhalen. “Gezellig he?”, zegt Derk van der Have bovenaan de trap die naar de zolder leidt. Iedereen lacht. Ze werken er aan hun eigen versie van een inmiddels veelbeproefd bedrijfsmodel: een platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. In dit geval is de vraag het vervoer van meubels, het aanbod zijn lege bestelbusjes.

Oprichters Derk van der Have en Wisse Koedam kwamen op het idee toen Koedams schoonmoeder vroeg of hij tijd had haar verloren gewaande telefoon ergens op te halen. Nee, tijd had hij niet. Maar, bedacht hij zich, er zal toch wel íemand zijn die de juiste route aflegt en die plek heeft voor zo’n telefoon? Daarmee was het idee voor Brenger geboren: spullen vervoeren in toch al rijdende lege voertuigen.

Lees het hele artikel in Trouw

Beeld:louman & friso