Duurzaamheid

Afbreekbaar plastic verbieden?

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine.

Afbreekbaar plastic leek een uitkomst voor onze groeiende afvalberg en verdwaald plastic in de natuur. Daar komen producenten en afvalverwerkers nu van terug. Ze willen afbreekbaar plastic zelfs verbieden. Hebben ze een punt?

Om meteen verwarring te voorkomen: we gaan het niet hebben over biobased plastic. Dat zijn plastics die gemaakt worden van hernieuwbare grondstoffen, zoals papier (cellulose) of mais. Deze plastics verminderen het gebruik van fossiele grondstoffen, zoals aardolie. Dat is mooi, hoewel er ook nadelen aan zitten. Maar daarover later meer.

Dit artikel gaat over een ander soort bioplastic, namelijk afbreekbaar plastic. Dat bestrijdt een ánder probleem van onze plasticconsumptie, namelijk het deel dat terechtkomt in de natuur. Bioafbreekbaar plastic zou niet eeuwig in de natuur blijven rondslingeren. Het zou immers vergaan. Om de overgebleven verwarring nog even de das om te doen: bioafbreekbaar is niet hetzelfde als biobased. De biogrondstoffen in biobased plastics hebben soms zoveel chemische processen ondergaan dat ze niet meer afbreken in de natuur.

Niet recyclebaar

Het is de vraag of dat erg is. Want wíllen we eigenlijk wel dat plastic, een materiaal dat we zoveel gebruiken, simpelweg vergaat na gebruik? Jennifer Koster-Bos wil dat in elk geval niet. Ze is beleidsmedewerker bij de Vereniging Afvalbedrijven, met de ondertitel: partner in de circulaire economie. Daar helpen de bioafbreekbare plastics eigenlijk niet aan mee, vindt Koster-Bos. “Je produceert iets van natuurlijke grondstoffen en laat het vervolgens uit elkaar vallen in CO2 en water. Dat is een lineaire toepassing. Kies liever voor recyclebaar.”

Recyclebaar zijn de bioafbreekbare plastics nadrukkelijk niet..

Lees het hele artikel op DowntoEarthMagazine.nl